Експерт пояснив, чому Росія почала використовував нафту і газ як інструмент шантажу

Росія використовує нафту і газ як інструмент шантажу
Росія використовує нафту і газ як інструмент шантажу

Нафта і газ стали інструментом політичного шантажу з боку Росії, починаючи з Путіна. Таку думку висловив російський економічний аналітик Михайло Крутіхін.

За його словами, у 1960-ті роки Радянський Союз вирішив не розвивати власні технології і почав купувати їх за кордон. У той час з Європою почалася співпраця у сфері газопостачання, яка розпочалася з укладання контракту на постачання російського газу в Австрію, Італію та Німеччину.

Проте, у 2021 році Росія почала використовувати газ як політичний інструмент шантажу, зменшуючи поставки газу до Європи. Крутіхін зазначив, що цей крок був помилковим і завдав шкоди самій Росії. Західні країни змогли знайти інші джерела постачання газу, розвивати власну енергетику і обійтися без російського газу і нафти.

Також відзначено, що Росія спробувала використовувати газ як інструмент шантажу раніше з Україною. Але Україна втратила залежність від російського газу і не купує його вже багато років. Українська газотранспортна система успішно працює, забезпечуючи постачання газу споживачам, як в Україні, так і у Європі.

Читайте також