Експерт пояснив головні завдання для розробників БПЛА

Експерт пояснив головні завдання для розробників БПЛА
Експерт пояснив головні завдання для розробників БПЛА

Дрони зі штучним інтелектом можуть виправити недоліки українських дронів

За два з половиною роки війни дрони кардинально змінили бойові дії в Україні. Наразі головною перевагою РФ є здатність пригнічувати та підміняти радіосигнали, які з'єднують українські дрони з пілотами. У довгостроковій перспективі все може виправити штучний інтелект.

У розробників є кілька завдань - два важливих кроки, які дрон зі штучним інтелектом має вміти виконувати самостійно, пише директорка проєкту "Нова Україна" в Інституті прогресивної політики Тамар Якобі для New York Post.

Перше завдання - навігація. Необхідна розробка програмного забезпечення для мініатюрного контролера польоту на борту дрона, який знатиме передбачуваний маршрут і зможе розпізнати місцевість внизу, спрямовуючи пристрій до мети без допомоги GPS або інших засобів, ідеться в матеріалі.

Друге завдання - навчити ШІ розпізнавати цілі і скидати вибуховий заряд без сигналу від пілота на землі, заявляє Якобі. Експерт уточнив, що в Україні є стартап DroneControl - один із небагатьох, який працює над вирішенням цих проблем. Менеджер компанії Дмитро Сальтовець заявляє, що у росіян є кілька переваг у цьому напрямку:

"У росіян більше грошей. У них потужніша електроніка, і вони роблять більші дрони, вироблені у великих кількостях на державних заводах - у рамках російського військово-промислового комплексу".

Якобі уточнює, що DroneControl, зі свого боку, є невеликою приватною компанією, що працює з мінімальним бюджетом і без "контакту" з державою. Тому інженери і програмісти, рухомі почуттям військового обов'язку, змушені обходитися тим, що є. У матеріалі йдеться про те, що на фронті вже використовується елементарний ШІ, щоб допомагати пілотам націлюватися на найближчі об'єкти. Це робить підрозділ "Небесна кара" 54 ОМБр ЗСУ, на околиці Слов'янська.

Джерело: УНІАН

Читайте також