«Експертний центр»: в Росії з'явився новий орган з цензури книг

У Росії створено "експертний центр" для оцінки книжок за відповідністю законодавству

У Російській книжковій спілці відкрилося нове підрозділ - "експертний центр", який буде оцінювати друковані та електронні книжкові видання на предмет відповідності законодавству. Про це повідомили у спілці. Зазначається, що до складу центру увійшли представники різних установ і організацій, таких як Роскомнагляд, Російське історичне товариство, Російська православна церква, Мусульманське духовне управління, Федерація єврейських громад, Асоціація правників, Російська академія освіти та інші.

Зазначається, що такий центр був обговорюваний вже у 2023 році і його мета - визначати книги, які можуть бути вилучені з продажу через порушення законів РФ, зокрема закону про заборону ЛГБТ-пропаганди.

Висновки центру нібито будуть мати лише рекомендаційний характер, а остаточні рішення про долю книги, в якій було виявлено порушення закону, ухвалюватиме видавець.

Згідно з рекомендаціями центру, видавнича група АСТ вже призупинила продаж у Росії кількох романів. Причиною призупинення продажу стали порушення закону щодо пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин та переваг, зміни статі.

Також варто відзначити, що російська влада вилучила зі шкільної програми книги про репресії часів Сталіна та твори з критикою СРСР. Окрім цього, деякі знамениті книги, які заборонялися публікувати за часів радянської цензури, були виключені зі списку рекомендованої літератури для 10-11 класів.

Крім того, Кремль заблокував доступ до сайту організації "Репортери без кордонів", яка надає оцінки російської свободи слова та преси.

Інші новини:

  • Цензура реальності. Як стирається історія
  • Сталін та російська церква. Історія, яку потрібно знати
  • Депутат Держдуми ініціював введення сталінських репресій проти росіян