Епіфаній: Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях

Священники Православної церкви України та на окупованих територіях продовжують звершувати богослужіння підпільно. Про це заявив Первоієрарх ПЦУ - митрополит Епіфаній у інтерв'ю Радіо Свобода.

Він зазначив, що на тимчасово окупованих районах Донецької, Луганської та Херсонської областей продовжується діяльність священнослужителів ПЦУ. Однак це відбувається підпільно, оскільки російська окупаційна влада докладає зусиль, щоб їх затримати й арештувати. Зібравши громаду, священники намагаються не привертати до себе зайву увагу.

Митрополит Епіфаній наголосив, що така діяльність священників є небезпечною, враховуючи переслідування з боку окупантів. Він навіть навів приклад згубленого священника, який звершував богослужіння в селищі Каланчак Херсонської області. Його допитували й стратили за це беззаконне звершення.

Митрополит закликав священників покинути окуповані території, оскільки їх безпека становить найвищий пріоритет. Також він заявив, що Православна церква України має статистику щодо підпільної діяльності на окупованих територіях, проте її не розголошує, щоб не надавати приводу окупантам взагалі знищити присутність церкви.

Зазначимо, що ПЦУ також не благословлятиме одностатеві пари, оскільки це суперечить християнському вченню. Таке рішення було прийнято на помісному соборі церкви, яке підтримує декларація, що забороняє цю практику. Митрополит Епіфаній також відкинув пропозицію прикладатися до Папи Римського, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари.