Єрмак зустрівся з делегацією Китаю: обговорили безпекову ситуацію в Україні

В Офісі Президента відбувся брифінг з питань безпеки в Україні для делегації Китайської Народної Республіки. Керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак та спіцпредставник уряду КНР Лі Хуей провели зустріч.

Вже вдруге з початку вторгнення РФ Лі Хуей відвідує Україну. Поїздка відбулася за результатами розмови між Володимиром Зеленським та Сі Цзіньпіном.

У брифінгу взяли участь представники Офісу Президента, Міністерства енергетики, розвідки, Головного штабу ЗСУ, Посольство України в Китаї та інші посадовці.

"Ми цінуємо партнерство з Китаєм і сподіваємося, що сьогоднішні перемовини стануть іще одним кроком до поглиблення та зміцнення наших відносин" - сказав Андрій Єрмак.
"Дуже важливо, щоб ви почули про ситуацію на фронті, з перших вуст" - додав він.

Під час зустрічі китайську делегацію було інформовано про ситуацію на війні, "зерновий коридор", повернення полонених, захист цивільних заручників та депортованих дітей.

Китайцям показали уламки збитих ракет виробництва КНДР, що використовуються Росією для атак на Україну.

Власюк розповів, що Росія використовує складники з третіх країн для виробництва озброєння. Ці складники стають частинами засобів ураження проти цивільних громадян України.

Світлана Гринчук розповіла про ситуацію з ядерною та радіаційною безпекою, зокрема на ЗАЕС. Вона підкреслила загрози, які становить окупація АЕС та брак кваліфікованого персоналу.

Зустрічі Андрія Єрмака, Юлії Свириденко та Дмитра Кулеби з Лі Хуеєм також відбулися. Було обговорено перспективи встановлення миру, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України на основі Української формули миру.

Також було питання щодо сприяння Китаю у припиненні насильницької депортації українських дітей, обміну полоненими, деокупації Запорізької АЕС та гарантування ядерної безпеки.

Андрій Єрмак розповів про реалізацію Формули миру та підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії. Він наголосив на важливості підтримки Української формули миру всіма країнами світу.