єРобота: держава інвестувала 8 млрд грн через гранти в розвиток бізнесу

єРобота: держава інвестувала 8 млрд грн через гранти в розвиток бізнесу

Близько 16 000 підприємців отримали гранти на розвиток бізнесу в рамках проєкту "єРобота". Загалом, від початку цього проєкту уряд інвестував 8 млрд грн в підприємництво.

Про це повідомила Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки.

"Грантові програми для започаткування й розвитку малого та середнього бізнесу - один з ключових напрямків нашої політики "Зроблено в Україні", яка спрямована на підтримку вітчизняного виробника та стимулювання попиту на українські товари й послуги. Від початку запуску грантових програм єРобота держава інвестувала в розвиток підприємництва через гранти 8 мільярдів гривень. На сьогодні грантові кошти вже отримали майже 16 тисяч підприємців в усіх регіонах країни. Тисячі нових компаній та діючих підприємств отримали державну підтримку для зростання, масштабування бізнесу, нарощування обсягів виробництва, опанування нових напрямків діяльності, виходу на нові ринки. Вони працюють, сплачують податки, створюють робочі місця. Загалом отримувачі грантів створять понад 47 тисяч нових робочих місць", - зазначила Юлія Свириденко.

З дати запуску проєкту "єРобота" в липні 2022 року:

через програму "Власна справа" надано 14 694 мікрогранти на суму 3,5 млрд грн;

на розвиток переробних підприємств видано 657 грантів на суму 3,4 млрд грн;

на садівництво та розвиток тепличного господарства надано 195 грантів на суму 860 млн грн;

ветеранам та членам їхніх родин видано 431 грант на суму 188 млн грн.

Заявку на отримання гранту можуть подати як досвідчені підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Заявки подаються через портал Дія разом з бізнес-планом. Однак, обов'язковою умовою отримання гранту є створення нових робочих місць - від 1-2 при отриманні мікрогранту до кількох десятків при отриманні грантів за іншими програмами. Грантові кошти повертаються державі у вигляді сплачених податків і зборів в процесі діяльності підприємства протягом трьох років.

Читайте також: