ЄС може бойкотувати саміт глав МЗС в Угорщині, щоб покарати Орбана, − Politico

Лідери ЄС можуть відмовитися від участі в саміті глав МЗС в Угорщині для покарання Орбана, − Politico
Лідери ЄС можуть відмовитися від участі в саміті глав МЗС в Угорщині для покарання Орбана, − Politico

Міністри закордонних справ країн ЄС вирішили не брати участь у саміті з закордонних справ у Будапешті та провести свій власний саміт. Про це повідомляє видання Politico.

Згідно з планом, Угорщина має провести саміт з 2 по 29 серпня. Проте, три дипломати ЄС, які просили залишитися анонімними, розповіли, що глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запросив міністрів на "офіційну" раду з закордонних справ одночасно з самітом Орбана.

Цей план вже обговорювався неофіційно з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить його постійним представникам ЄС.

Відносини між Будапештом та Брюсселем стали напруженими задовго до початку війни в Україні. ЄС звинувачував Угорщину у відході від демократичних норм та верховенства закону. Угорщина кілька разів блокувала ухвалення законів та розподіл фінансування для домаганься своїх інтересів.

Інші міністри закордонних справ хочуть "надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄС", бойкотуючи саміт Орбана. Якщо відбудеться офіційна рада з закордонних справ, організована Боррелем, міністри не зможуть поїхати до Будапешта, - заявив один з дипломатів.

Видання зазначає, що перша зустріч у рамках головування Угорщини відвідало лише сім міністрів з інших країн ЄС, а єврокомісарів не було присутніх. Цей бойкот стане ще більшою зневагою для Орбана, - стверджує видання.

Також, на саміті НАТО Орбан висловився проти членства України.

Читайте також