ЄС змінює правила перетину кордону

Зміни правил перетину кордону ЄС
Зміни правил перетину кордону ЄС

З 10 листопада 2024 року на території Європейського Союзу почне функціонувати нова IT-система EES (Entry-Exit System). Процедура в'їзду до країн Шенгенської зони зазнає змін, в тому числі й для громадян України. Про це повідомили з Кабінету Міністрів.

Нова система автоматично буде реєструвати в'їзд та виїзд всіх іноземців до країн Шенгенської зони. Головна мета цих змін - спростити перетин кордону, забезпечити безпеку за допомогою біометричних документів та запобігти використанню фальшивих документів. Також це має допомогти у протидії нелегальній міграції.

Система буде фіксувати відбитки пальців та фото обличчя всіх осіб, що перетинають кордон, та зберігатиме їх протягом трьох років. Таким чином, штампи у паспорті вже не вимагатимуться.

Реєстрація буде проводитись автоматично через термінали самообслуговування.

При виїзді за кордон прикордонники спочатку збиратимуть біометричні дані, а якщо особа відмовиться їх надавати - їй буде відмовлено у перетині. Потім при кожному наступному перетині кордону необхідно буде сканувати свій паспорт у терміналі самообслуговування.

Варто відзначити, що нові правила перетину кордону не означають скасування безвізового режиму.

Нагадаємо, що нову систему в'їзду/виїзду (EES) у межах Шенгенської зони розпочали розробляти після Brexit Великої Британії.

Читайте також