Естонія змінює правила навчання для дітей українських біженців

Ухвалено закон у Естонії, який дозволяє виключати дітей українських воєнних біженців зі шкіл та дитячих садків

Влада Естонії прийняла закон, який дозволяє виключати зі шкіл та дитячих садків дітей українських воєнних біженців, які покинули країну, не повідомивши про це навчальні заклади. Закон було підтримано 70 депутатами Рійгікогу (парламенту Естонії).

Iнформація про закон була розміщена на офіційному сайті парламенту, який повідомив, що «Зараз можна виключити з навчального закладу дитину, яка залишила країну та не бере участі в навчальній та виховній діяльності, лише на підставі заяви батьків».

Згідно з ухваленими змінами, виникає додаткова підстава для виключення дітей з дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл або професійних навчальних закладів без заяви батьків, якщо вони не проживають у Естонії та про їх місце проживання немає відповідних даних у реєстрі населення.

Закон також передбачає повний перелік підстав для виключення з дитячих садків та професійних навчальних закладів.

Також варто відзначити, що українські біженці в Естонії можуть отримати право на проживання у муніципальних квартирах за дешевшою ціною в порівнянні з приватними власниками. 

Проблеми українських біженців з отриманням дитячої допомоги

Українські біженці, які проживають в Естонії, стикаються з проблемами та скандалами під час отримання дитячої допомоги. Головною причиною є складнощі з отриманням довідки з України. Згідно з законами Естонської Республіки, необхідно надати необхідні документи та довідки при зверненні за допомогою, а також брати активну участь у процесі надання та виплати державної допомоги. Українці також зобов'язані негайно повідомляти будь-які обставини, які можуть вплинути на рішення щодо допомоги. Це вимагає закон.

Перехід на естонську мову навчання у школах

У Естонії з осені 2019 року почнеться перехід на естонську мову навчання у школах, де раніше використовувалася російська мова. Не буде винятків і для українських дітей. Всі діти перших і четвертих класів повинні будуть навчатися за звичайним навчальним планом з естонською мовою викладання. Це стосується й українських біженців, які навчаються в талліннській школі Räägu, заснованій спеціально для них.