Євробачення-2024: найгучніші скандали, навіть із Україною

Євробачення-2024: найгучніші скандали, навіть із Україною

Скандали на Євробаченні 2024 року

Щороку на початку травня світова увага прикута до музичного конкурсу Євробачення, який нерідко супроводжується курйозними випадками та скандалами. Цього року організатори Євробачення розглядали питання дискваліфікації кількох учасників за різні порушення правил конкурсу, однак у результаті подальшої участі було усунуто лише одного конкурсанта.

Перший скандал спалахнув ще до старту Євробачення 2024 і був пов'язаний із виступом українських виконавиць alyona alyona та Jerry Heil. У соціальних мережах деякі польські користувачі висловили різке несхвалення щодо Jerry Heil через її одяг.

альона альона та джеррі хайл

Співачка була одягнена у світшот із написом Banderaciaga, який відсилає до українського діяча Степана Бандеру. Частина поляків, які звинувачують Бандеру у геноциді польського народу, закликали не голосувати за Україну та вимагали дискваліфікувати українських артисток.

Наступний скандальний інцидент також стосувався Польщі. Під час виступу співачки Luna з піснею "The Tower" у першому півфіналі Євробачення 2024 року Сербія перервала пряму трансляцію та показала в ефірі національного телеканалу репортаж про прибуття Сі Цзіньпіна до місцевого аеропорту.

Польська сторона заявила про "серйозне порушення правил конкурсу" та зажадала від Сербії сплати штрафу, а також закликала дискваліфікувати цю країну.

Ще один скандал стався у другому півфіналі Євробачення. Під час виступу ізраїльської співачки Еден Голан у залі в Мальмі публіка освистивала артистку та вигукувала гасла про "вільну Палестину".

Проте глядачі, які спостерігали за конкурсом по телевізорах, не чули вигуків із зали завдяки використанню організаторами антиосвисної системи, яка глушила небажані звуки. Наприкінці номера було включено фальшиві оплески.

Найгучнішим скандалом Євробачення 2024 року стала дискваліфікація нідерландського виконавця Йоста Клейна. Це безпрецедентний випадок за 68-річну історію конкурсу, коли учасник усувається після виступів у півфіналах.

Спочатку Йосту Клейну не дозволили провести репетицію, а згодом Європейський мовний союз ухвалив рішення щодо його дискваліфікації. "Поведінка Йоста Клейна стосовно члена команди вважається порушенням правил змагань", - йдеться у заяві EBU. Подробиці інциденту за участю нідерландського артиста не розголошуються, а сам він утримався від коментарів із цього приводу.

За підсумками Євробачення 2024 року Україна посіла третє місце з 435 балами, перемогу здобула Швейцарія, яка набрала 591 бал.

Читайте також: