Єврокомісія назвала найнебезпечніший непродовольчий товар

Косметика найбільш ризикована для здоров'я

Європейська комісія опублікувала свій щорічний звіт системи швидкого оповіщення ЄС Safety Gate. За даними звіту, найпоширенішим видом продукції, що становить ризик для здоров'я, є косметика.

У звіті Європейської комісії зазначається, що у повідомленнях влад 30 країн, які приймають участь у проєкті Safety Gate, включаючи країни-члени ЄС, а також Ісландію, Ліхтенштейн і Норвегію, було зареєстровано 3412 попереджень і 4287 подальших розслідувань. Наприклад, влада Литви виявила лосьйон, що містить заборонені хімічні речовини, а влада Польщі та Словенії прийняли заходи проти цього продукту, щоб захистити споживачів.

"Найбільш поширеною проблемою, виявленою у косметиці, був вміст забороненого синтетичного ароматизатора BMHCA, який негативно впливає на фертильність і викликає подразнення шкіри" - зазначено в звіті.

Крім косметики, у електроприладах також було виявлено речовини, що становлять небезпеку для здоров'я людини і довкілля. Рідини для електронних сигарет з підвищеним вмістом нікотину та іграшки, що містять фталати, викликають серйозну тривогу.

У грудні 2024 року набуде чинності "Загальний регламент безпеки продукції", який замінить Директиву щодо загальної безпеки продукції. Відтоді для забезпечення безпеки продуктів на ринку ЄС буде застосовуватися модернізована перспективна система, незалежно від походження продуктів і незалежно від того, чи продаються вони в магазинах або онлайн. Це сприятиме дотриманню правил безпеки продуктів, нагляду за ринком і відкликанню небезпечних нехарчових продуктів.

У минулому році виявлено ризики, пов'язані з наявністю шкідливих хімічних речовин, пошкодженням продукції і негативним впливом на довкілля. Косметика очолювала список, за нею йшли іграшки, автомобілі, електроприлади та одяг.