Європа повинна більше відповідати за власну безпеку, незалежно від результату виборів в США — FT

Флаги США та Європи
Флаги США та Європи

З появою Камали Гарріс у гонці за президентством США європейські столиці відчули певне полегшення. Однак, є також спричинене цим побоювання, що це може призвести до самозадоволення Європи щодо важливих питань безпеки.

Хоча про світогляд Гарріс відомо небагато, її публічні заяви були обнадійливими, особливо щодо підтримки України, зауважує Філіп Стівенс, редактор газети Financial Times.

"Для мене і президента Байдена наша священна відданість НАТО залишається непохитною", - сказала вона на цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки.

А її головний радник з питань зовнішньої політики Філіп Гордон - відданий трансатлантист, який здобув дипломатичний досвід, співпрацюючи з європейськими союзниками Америки.

Редактор повідомляє, що незалежно від результатів виборів у листопаді, Джо Байден був останнім президентом США, що справді вірив у важливість і цінність тісних зв'язків між США і Європою.

"Хоча Камала Гарріс може розуміти важливість НАТО для національної безпеки США (на відміну від Дональда Трампа, який ніколи не розумів, що поступки Путіна стосовно України значно ослаблять США в протистоянні з Китаєм), Джо Байден, через свій вік, був винятком з загальної тенденції. Барак Обама оголосив про переорієнтацію США на Азію ще до того, як Трамп став президентом", - пише Стівенс.

У США існує два основні політичні напрямки. Перший підтримує традиційний ізоляціонізм, який закликає Америку відмовитися від будь-якої ролі глобального лідера; другий вважає, що основним ворогом є Китай і що європейці повинні самі думати про свою оборону. Такі погляди представлені не тільки правими політиками-популістами. Багато демократів також сумніваються, чи не варто США прийняти більш обмежений підхід до національних інтересів. Якщо Камалу Гарріс оберуть президентом, вона також відчуватиме цей тиск.

"Неминучий висновок для європейців полягає в тому, що рано чи пізно їм доведеться взяти на себе відповідальність за власну безпеку, чи то через побудову ефективної європейської опори в рамках НАТО, чи, у разі вибору Трампа", - додає редактор.

На що має звернути увагу Європа?

Європа має почати зі значного збільшення витрат на оборону. Крім цього, варто розглянути стратегію оборонної промисловості ЄС для створення боєздатних сил, політичні структури для прийняття спільних рішень із зняттям вето тих, хто сприяє Путіну, а також створення механізмів для застосування санкцій проти агресорів та надання військової підтримки і фінансової допомоги союзникам.

Джерело: ZN.UA

Читайте також