Європарламент підтримав Фонд допомоги Україні на €50 млрд

Європарламент підтримав Фонд допомоги Україні на €50 млрд

Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на 50 млрд.

Про це повідомляє прес-служба Європарламенту. За ініціативу проголосували 512 євродепутатів, проти були 45, а 63 утрималися.

Після узгодження спільної позиції Ради ЄС почнуться переговори з країнами-членами Європейського Союзу.

В рамках нового інструменту "Ukraine Facility" заплановано виділити 50 млрд грантів та позик на підтримку відновлення, відбудови та модернізації України до 2027 року.

Євродепутати вимагають використовувати для цього заморожені російські активи і пропонують застосовувати запобіжники від корупції та шахрайства. Також вони вимагають не фінансувати компанії з олігархічним впливом.

Для більшої прозорості в проєкті були внесені зміни. Має бути створено окремий сайт, на якому будуть вказані всі деталі про виділені кошти та заходи, які Україна вживає, щоб отримати допомогу. Також євродепутати пропонують публікувати внески від третіх країн і міжнародних організацій.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо збільшення оборонного бюджету на 2024 рік. Уряду доручено внести в державний бюджет не менше 21,6% ВВП на потреби національної безпеки й оборони.

Фінансування сектору безпеки і оборони повинно становити не менше 1,69 трлн гривень.

Читайте також: