Європейська столиця продовжила безплатний проїзд для українських біженців

Угорщина продовжила безкоштовний проїзд у громадському транспорті для українських біженців

У столиці Угорщини – Будапешті – безкоштовний проїзд у громадському транспорті для українських біженців буде діяти до 30 вересня 2024 року, за винятком деяких маршрутів. Про це повідомляє Будапештський транспортний центр.

Безкоштовний проїзд для українських біженців в Будапешті було вперше запроваджено 4 березня 2022 року. Цільова дата закінчення пільги була встановлена на 30 вересня 2024 року. Однак, з 1 квітня 2024 року безкоштовний проїзд для українців не буде застосовуватися на ділянці приміських "блакитних" автобусів та електрички HÉV в Будапешті.

Для того, щоб скористатися цією пільгою, українські біженці повинні пред'явити документ, з якого буде можна ідентифікувати особу. Серед таких документів є паспорт, посвідчення особи, посвідка на проживання, студентський квиток для іноземних студентів, що навчаються в Україні, а також будь-який інший документ з українською адресою проживання для іноземних громадян.

Українські біженці з такими документами можуть безкоштовно користуватися усіма видами транспорту в Будапешті, за винятком експресу 100E до аеропорту, фунікулера до Будайської фортеці, екскурсійних рейсів та катерів.

Будапештська транспортна компанія також звернулася до пасажирів з проханням надавати допомогу українським біженцям, що користуються громадським транспортом у місті.

Потреба в іноземних працівниках в Угорщині

За даними Центрального статистичного управління Угорщини (KSH), у жовтні в країні було 202 тис. безробітних. Незважаючи на це, роботодавці зі сталим попитом на працю не можуть заповнити вакансії через невідповідність у освіті, професійній підготовці та географічному розташуванні. У таких випадках підприємства зацікавлені в залученні іноземних працівників.