Євросоюз допомагатиме Україні, попри вето Угорщини – Reuters

Євросоюз має намір надати фінансову допомогу Україні, навіть якщо Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини, ветує виділення 50 млрд євро. Про це повідомляє Reuters.

Невідомий представник ЄС, який бере участь у підготовці саміту лідерів країн блоку, заявив, що європейські лідери дотримаються своїх зобов'язань щодо фінансової допомоги Україні. Якщо Орбан накладе вето на виділення 50 млрд євро, Євросоюз може виділити меншу суму на коротший термін або інші країни ЄС можуть надавати допомогу Україні на двосторонній основі.

Попри це, чиновник припускає, що можна знайти компроміс з Угорщиною, як це було у грудні минулого року, коли ЄС виділив 18 млрд євро для України. Проте він додає, що багато країн ЄС розчаровані позицією угорського уряду щодо російської агресії проти України.

Україна сподівається на позитивне рішення засідання Євроради щодо початку переговорів про вступ до ЄС. Однак прем'єр-міністр Угорщини, Віктор Орбан, вважає, що відкриття переговорів про вступ України до ЄС є помилкою поки вона не готова до цього.

Орбан пригрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу для України та майбутній вступ країни до ЄС, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути свою стратегію підтримки Києва. Навіть міністр закордонних справ Угорщини, Петер Сійярто, заявив, що Будапешт не надаватиме військову підтримку Україні, щоб "не продовжувати війну".

Щодо цього конфлікту настане перемир’я, доказом якого бути вільна торгівля з Угорщиною.

Підводячи підсумки, в Україні знають, наскільки важлива фінансова допомога Євросоюзу. Проблеми з Угорщиною виявляються, проте, стосовно політики ЄС щодо Росії, а не фінансової допомоги. Проголошення про блокування допомоги і вступу країни до ЄС є лише загрозою з боку Угорщини.