Євросоюз готує санкції щодо російського експорту СПГ

Євросоюз готує санкції щодо російського експорту СПГ

Країни ЄС планують ввести нові санкції проти Росії через війну в Україні

Країни Європейського союзу хочуть оцінити можливість запровадження нових санкцій проти Росії через конфлікт в Україні, зокрема введення обмежень на експорт скрапленого природного газу (СПГ). За даними Reuters, процес вироблення нового пакета санкцій може зайняти тижні. Європейські дипломати підтримують кроки щодо обмеження експорту СПГ з Росії.

Бельгія, Німеччина та Франція звернулися до Європейської комісії з проханням оцінити ефективність заборони на перевалку СПГ в європейських портах для російської економіки та економіки ЄС. Дипломати підтримують ідею введення обмежень щодо СПГ, але також визнають, що потрібно враховувати його можливий вплив на регіональну торгівлю.

Як заявив один з дипломатів ЄС у розмові з Reuters, є "широка підтримка, але в основному - питання". Він додав, що відповідний пакет обговорюється, оскільки "раніше не робили нічого подібного", маючи на увазі обмеження щодо СПГ.

Дипломати планують узгодити новий пакет санкцій до липня, коли Будапешт візьме на себе головування в ЄС. Важливо зазначити, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловлювався проти допомоги Україні та обмежень на Росію.

Крім того, дипломати обговорюють можливість покарання компаній з країн ЄС, які займаються дистрибуцією своїх товарів у третіх країнах, якщо ці товари потрапляють до Росії. Проте, зазначається, що такі заходи можуть негативно вплинути на компанії через зайву бюрократію.

Крім того, країни ЄС обговорюють можливий пакет санкцій проти Білорусі та закриття шляху для товарів з ЄС до Росії через територію Білорусі.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: