Євросоюз може створити власний розвідувальний орган для протидії зовнішнім загрозам

Євросоюз воює з загрозами
Євросоюз воює з загрозами
Європейський Союз має створити повноцінний розвідувальний орган для протидії іноземним загрозам та більш рішучого реагування на шпигунство, ідеться в проєкті доповіді, підготовленої на запит президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн замовила доповідь про створення повноцінного розвідувального органу Європейського Союзу, який буде відповідати за протидію іноземним загрозам та боротьбу з шпигунством.

Експрезидент Фінляндії Саулі Нійністо підготував рекомендації щодо цього питання. Він планує оприлюднити свої висновки вже наступного тижня.

Розроблений проєкт доповіді передбачає створення нової розвідувальної служби, яка буде збирати дані про загрози для Євросоюзу, що походять з-за його меж і спрямовані проти інституцій ЄС.

В документі зазначається, що така розвідувальна служба потрібна через ризики, які виникають із дій Володимира Путіна, конфлікту на Близькому Сході та зростання впливу Китаю у Східній Європі.

Слід очікувати, що Нійністо запропонує розширити повноваження Розвідувально-ситуаційного центру ЄС та залучити до нього дипломатичні делегації Євросоюзу.

Проєкт доповіді також включає заклик до ЄС посилити захист своїх інституцій від шпигунів, шляхом встановлення відповідної правової бази.

Планується встановити обмеження для дипломатів з третіх країн, якщо вони представляють загрозу і подорожують в межах ЄС.

Пропозиції щодо фінансування розвідувальної діяльності включають збільшення виділень для Європейського інвестиційного банку на оборонний сектор. Крім того, частка бюджету ЄС буде спрямовуватися на безпеку і оборону, і держави-члени повинні відзначити певний відсоток свого ВВП на ці зусилля.

Читайте також