Євросоюз може запровадити збір за безвізові в'їзди: деталі

Зображення паспорта з візою та гроші
Зображення паспорта з візою та гроші

В Євросоюзі збираються впровадити системи EES та ETIAS до весни наступного року. За цими системами мандрівникам з країн безвізового режиму доведеться платити збір у 7 євро кожні три роки, щоб авторизувати свої поїздки. Про це повідомила речниця Європейської комісії Аніта Гіппер.

За словами Гіппер, система ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) має бути готова до введення в експлуатацію навесні 2025 року.

Вона також заявила, що з листопада 2024 року у ЄС має запрацювати система системи в'їзду-виїзду (Entry-Exit System, EES), яка має замінити ручне проставлення штампів у закордонних паспортах на електронну базу.

За її словами, дата 10 листопада 2024 року, яку озвучувала комісарка ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон щодо запуску системи в'їзду-виїзду EES, є остаточною. "Для системи в'їзду-виїзду більше не буде ручного паспортного контролю, і це також прискорить використання електронних перевірок", - зауважила Гіппер.

На питання журналістки про готовність країн-членів ЄС, речниця зазначила, що Європейська комісія очікує декларацію готовності цих країн у вересні, після чого буде можливість підтвердити запуск систем.

У 2016 році Євросоюз ухвалив принципове рішення про зміну порядку пропуску громадян безвізових країн через кордон. У 2018 році Європарламент затвердив законодавство, що встановлювало параметри нової системи, відомої як ETIAS.

Терміни запуску системи кілька разів переносилися через фінансові та технічні проблеми. Однак законодавство із встановлення системи ETIAS було ухвалено в 2021 році. Очікувалося, що систему можна буде запустити з початку 2022 року, але дати доводилося декілька разів переносити.

Запуск нової системи в'їзду/виїзду (EES) у межах Шенгенської зони, яка розроблялась після "брекситу", заплановано на 10 листопада. Проте, через технічні проблеми та затримки з встановленням бар'єрів, які необхідно установити на всіх кордонах Шенгенської зони, запуск EES було перенесено.

Читайте також