Євросоюз зробив заяву щодо виборів у Грузії

Прапори Грузії та Євросоюзу на засіданні
Прапори Грузії та Євросоюзу на засіданні

Центральна виборча комісія Грузії повинна врахувати висновки спостерігачів БДІПЛ/ОБСЄ щодо проведення парламентських виборів в Грузії, покласти зусилля для усунення всіх виявлених порушень і повернути довіру громадян до виборчого процесу.

Про це йдеться у спільній заяві Європейської комісії та високого представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики.

"У суботу, 26 жовтня, виборці в Грузії проголосували на парламентських виборах. ЄС уважно стежив за подіями, що передували цим парламентським виборам. Протягом минулих місяців народ Грузії продемонстрував відданість демократичним цінностям та європейському шляху своєї країни. Відповідно до попередніх висновків міжнародної виборчої місії спостерігачів, за лідерства Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ/ОБСЄ), день виборів був загально добре організований та адміністрований впорядковано, але супроводжувався напруженою обстановкою, із частим порушенням таємниці голосування та процедурними порушеннями", - йдеться у повідомленні.

У заяві вказано, що залякування та тиск на виборців мали негативний ефект на довіру громадян до виборчого процесу. Ці обставини, разом із спробами відстежувати дії виборців в день голосування, викликали занепокоєння щодо здатності деяких виборців голосувати без страху помсти.

За оцінками міжнародних спостерігачів, були фіксовані нерівні умови для учасників виборів, поляризована та напружена атмосфера виборчого процесу, а також негативний вплив від недавно ухвалених законодавчих поправок на порядок голосування.

"Ми закликаємо Центральну виборчу комісію Грузії та інші органи влади виконати свої обов’язки і провести швидке, прозоре та незалежне розслідування виборчих порушень та претензій. Ці порушення мають бути узгоджені та вирішені. Це є необхідним кроком для поновлення довіри до виборчого процесу", - йдеться у заяві.

ЄС закликає Грузію провести демократичні, всеосяжні та змістовні реформи, які відповідатимуть ключовим принципам європейської інтеграції.

Читайте також

Ціни на нафту різко впали на ринках Азії
сьогодні, 10:55 65 переглянули
Ціни на нафту різко впали