Федоров показав робота для евакуації поранених: його вже запустили у виробництво

Робот для евакуації поранених вирішує проблему швидкої допомоги
Робот для евакуації поранених вирішує проблему швидкої допомоги

Україна запустила у виробництво робота Ratel Н

Україна розпочала серійне виробництво робота Ratel Н, який призначений для евакуації поранених бійців з поля бою. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ratel Н був розроблений учасниками оборонного кластера Brave1. Цей робот може перевозити живе навантаження вагою до 400 кілограмів, тому його можна використовувати для евакуації кількох людей одночасно.

Рател Н має конструкцію, що дозволяє йому рухатися по складному рельєфу, а також працювати тихо, що робить його непомітним для ворога. Робот також оснащений нічними камерами для ефективного виконання завдань навіть при низькій видимості та вночі.

Машина може виконувати різноманітні завдання. На Ratel Н можна встановити радіоелектронну боротьбу (РЕБ), мобільний пункт спостереження, бойовий модуль або розмінувальну установку. Крім того, робот оснащений супутниковим зв'язком, що дозволяє оператору керувати ним на великій відстані.

«Ratel Н вже пройшов полеві випробування та був запущений у серійне виробництво – військові вже використовують його та висловлюють позитивний фідбек», – зазначає Федоров.

Все більш важливу роль на полі бою починають виконувати безпілотні наземні та повітряні системи, які здатні виконувати різноманітні завдання - ударні, розвідувальні, інженерні, логістичні та евакуаційні.

Нагадаємо, в Україні активно створюється і використовується новітня зброя. Завдяки бажанню перемогти ворога та значним інвестиціям, Україна стає центром розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Читайте також