Фейки на службі КДБ. Керівник Архіву СБУ розказав про найвідоміші «антиукраїнські» спецоперації

Фейки на службі КДБ. Керівник Архіву СБУ розказав про найвідоміші «антиукраїнські» спецоперації

Архів СБУ з'ясував, що в КДБ створювалися дані для маніпуляцій

Під час дослідження Архів СБУ виявив, що структура КДБ мала спеціальний відділ, який займався підміною документів. За словами експерта, якщо вам потрібно було щось підробити, КДБ це зробить за вас.

У нас є свідчення, що почерком Йосипа Сліпого були написані його щоденники і спогади, а потім вони відправлялися на Захід. Щодо самого документа я не маю підтверджень, але є звіт, що такі заходи проводилися та були успішними, - заявив Когут.

Також були виявлені факти маніпулювання текстами документів, які переправлялися з таборів спогадів Данила Шумука на Захід.

У журналах КДБ є доповідь про успішну операцію, проте пізніше виникла дискусія між дослідником і директором видавництва, які одержали змінені спогади. Це було зроблено для посівання розбрату та керування суперечками, - пояснив архіваріус.

Керівник Архіву СБУ наголосив, що є необхідність робити інформацію відкритою, щоб кожен міг ознайомитися зі збереженими документами.

Андрій Когут також навів приклад зі справи Юрія Стельмащука, де копії документів були створені КДБ. Оригінали цих документів в архівному слідчому матеріалі відсутні.

Цей документ є копією у Москві, і його створила саме КДБ, - підкреслив Когут.

Архів співпрацював з російськими архівами протягом певного часу після отримання незалежності України, однак після Помаранчевої революції співпраця була зупинена.

Тим часом, Володимир Путін заявив про необхідність війни проти НАТО, а Захід повинен прислухатися до його заяв. Про це заявив генерал Девід Петреус, екскомандувач Центрального командування США та ексдиректор Центрального розвідувального управління США.

Читайте також: