Феномен УПА: як українці дали життя повстанцям і як радянська влада зламала опір

Феномен УПА: як українці дали життя повстанцям і як радянська влада зламала опір

Українська Повстанча Армія (УПА) не змогла б бути створена без підтримки населення. УПА була типовим прикладом волонтерської армії, і вона отримувала допомогу як на початку своєї історії, так і в наш час. Про це розповів Володимир В'ятрович, народний депутат і колишній голова Українського інституту національної пам'яті, в інтерв'ю Gazeta.ua.

Inkor News підписуйтеся на наш телеграм канал новостей - INKORR

За словами В'ятровича, УПА могла розраховувати лише на українське населення, яке годувало та одягало воїнів. На той час не існувало української держави або західних партнерів, тому все оберталося навколо самого населення. Однак цей ресурс був обмеженим, особливо після масових депортацій прихильників підпілля, які надавали інформаційну та матеріальну підтримку. Все це поступово підривало основу, на якій базувалася УПА.

У 1950-х роках завершилася колективізація на західній території України, що ще більше підірвало повстанський рух. Зрозуміло стало, що надії на Третю світову вже несуться в душах українців, і їм не дано буде використати глобальний конфлікт в своєму користуванні. Люди, які залишилися в русі, розуміли, що готові пожертвувати своїм життям, навіть не маючи впевненості у своїх шансах на перемогу. Вони стали символами, які мобілізують наступні покоління. Територія, де локалізовані були активні повстанські дії у 1940-х і 1950-х роках, стала одним з головних епіцентрів боротьби за незалежність, яку нам вдається зберегти.

Згідно з постановою Української головної визвольної ради, 14 жовтня символізує день заснування УПА, яка боролася за самостійну та цілісну Україну. У 1942 році на Поліссі з'явились перші збройні відділи, що стали основою УПА.

Читайте також: