Financial Times про північнокорейські війська в Україні: чому це турбує Китай

Війська Північної Кореї в Україні
Війська Північної Кореї в Україні

Занепокоєння через поглиблення військової співпраці між Росією та КНДР висловлює Китай. Це може призвести до значних геополітичних змін у регіоні. Згідно з даними Financial Times, Пекін вже до відправлення північнокорейських військ на підтримку Росії в війні проти України виявив своє невдоволення. Китай не назвав КНДР "дружньою сусідньою країною" під час святкування 75-річчя заснування КНР.

Експерти вказують на кілька ключових причин, які хвилюють Пекін, включаючи порушення балансу сил на Корейському півострові, ризик посилення військового альянсу США, Японії та Південної Кореї, загрозу відновлення конфронтації часів холодної війни і можливість втрати впливу на КНДР як буферну державу.

Особливе занепокоєння викликає Договір про всеосяжне стратегічне партнерство між КНДР та Росією, який був підписаний у червні.

«Участь північнокорейських військ у війні проти України може зробити КНДР законною мішенню для Києва, що потенційно загрожує втягненням Китаю у конфлікт через існуючі договірні зобов'язання із захисту Північної Кореї», - зауважує шанхайська професорка міжнародних відносин Шен Дінлі.

Ректор Школи міжнародних досліджень Нанкінського університету Чжу Фенг закликає до уваги, що Китай опинився в складній ситуації і це справжня дилема.

Вже перші північнокорейські підрозділи прибули на Курщину.

Читайте також