Фінський політик Пекка Хаавісто: Спроба перекроїти європейську мапу незмінно спричинить санкції для Росії

Діючий міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що у разі повномасштабного наступу Росії на Україну всі країни повинні підтримати сильні економічні санкції проти Кремля та оточення Путіна.

Якщо події розвиватимуться за найгіршим сценарієм, Заходу треба негайно відреагувати запровадженням додаткових санкцій.

Звичайно, цивілізованим країнам хочеться сподіватися, що до цього не дійде. Наразі, якщо Путін приступить до перекроювання мапи Європи, втручаючись у справи сусідніх країн, то першим кроком у відповідь будуть дуже потужні санкції.

Протягом кількох останніх тижнів РФ стрімко нарощує війська поблизу українського кордону. Розвідки повідомляють про високу ймовірність вторгнення російських військ вже у січні 2022 року.

Росія наполягає на отриманні гарантій, що НАТО не розширюватиметься на схід і не прийме Грузію та Україну до своїх членів.

Білий дім заявив, що без європейських союзників та партнерів переговори не відбудуться.

У свою чергу генсек НАТО Єн Столтенберг висунув свої умови для діалогу. Він заявив, що Альянс вкрай стурбований діями Росії у Чорному морі та на окупованих територіях України. Будь-які консультації відбуватимуться відкрито з європейськими партнерами НАТО з огляду на виклики сьогодення.