Forbes: Армія США вперше успішно застосувала лазерну зброю в бойових умовах

Армія США випробувала лазерну зброю
Армія США випробувала лазерну зброю

Після 50 років безуспішних спроб Пентагону, здається, вдалося створити бойовий лазер, який справді працює. За статтею Forbes, армійський лазер США вперше збив безпілотника в реальних бойових умовах.

У травні начальник відділу закупівель армії США, Даг Буш, розповів журналістам, що вдалося збити безпілотник за допомогою лазера під час військових дій. Однак представники Пентагону відмовилися офіційно підтверджувати чи спростовувати цю інформацію.

Як зауважується у статті Forbes, Пентагон планував використовувати лазер як зброю, вже з моменту його винайдення. У 1962 році, всього через два роки після першої демонстрації лазера в лабораторії, проект Пентагону Defender став націленням на збивання радянських ракет.

У 1973 році наступник Defender збив безпілотники-мишені на авіабазі Кертленд у Нью-Мексико, але так і не зміг бути впровадженим у практику. Потім бойові лазери успішно демонстрували свою роботу в рамках різних проектів, але ніколи не могли бути ефективними в реальних умовах.

Зараз у військових США є близько 31 програма розробки бойових лазерів, декілька з них застосовуються для захисту американських військових сил та кораблів від невеликих безпілотників, що використовуються хуситами з Ємену та повстанцями в Іраку.

Також було заявлено, що Міністерство оборони Великої Британії успішно випробувало лазерну зброю проти повітряних цілей. Згідно з прес-службою відомства, лазерна зброя має точність, еквівалентну влученню в монету відстані 1000 метрів.

Раніше повідомлялося, що Північна Корея провела випробування підводної системи ядерної зброї "Хеїль-5-23" в акваторії Японського моря. За словами Міністерства оборони країни, це була відповідь на спільні військові навчання Південної Кореї, США та Японії, що розпочалися 15 січня.

Читайте також