Франція просить Грецію надати ППО для захисту неба на час Олімпійських ігор

Франція і Греція проводять непублічні переговори про передання зенітно-ракетного комплексу Crotale на час Олімпійських ігор у Парижі. Про це повідомили грецькі джерела з посиланням на газету Kathimerini.

За інформацією Kathimerini, контакти між Афінами і Парижем щодо передачі комплексу розпочалися в листопаді 2023 року, але ще не мають розвитку.

Французи пропонують два варіанти передачі комплексу: розгортання грецьких Військово-повітряних сил або позика самого комплексу на триваліший період. Запит Франції пояснюється її наміром передати Україні більше комплексів і, отже, необхідністю підтримки союзників у забезпеченні протиповітряної оборони важливої інфраструктури Парижу під час ігор.

Зауважимо, що комплекс Crotale виробництва французької компанії Thales використовується Грецією з 2003 року. Він має дальність стрільби до 20 кілометрів і може уражати цілі на висоті до 6 кілометрів.

Президент Франції Емманюель Макрон пропонує досягти «олімпійського перемир'я» і в припиненні конфліктів, у тому числі із Україною, на час Олімпіади. Він сподівається на підтримку різних партнерів, включаючи Китай.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував цю заяву, зазначивши, що для російського диктатора Володимира Путіна немає перемир'я, а Олімпіада не є авторитетом.

Читайте також:

  • Макрон ініціює Олімпійське перемир'я, але чи вплине це на агресорів?
  • Олімпійські ігри 2024: у Греції пройшла церемонія запалення вогню (фото, відео)