Франція запросила країни ЄС приєднатись до коаліції тренувань в Україні - ЗМІ

Франція запросила країни ЄС приєднатись до коаліції тренувань в Україні - ЗМІ

Глава розведеному штабу Франції Тьєррі Бюркар запропонував західним державам взяти участь у тренувальній місії в Україні. Лист з проханням про участь було надіслано США, Великій Британії, Польщі, Нідерландам, країнам Балтії, Данії та Швеції.

Президент Макрон намагається організувати навчання на території України за допомогою вже існуючої тренувальної місії ЄС - EUMAM, але це вимагає зміни мандату місії.

Країни ЄС, особливо Німеччина, Італія і Іспанія, схильні до того, щоб відмовитися від проведення навчань в Україні через ризик ескалації конфлікту і втягнення Західу у війну. На зустрічі міністрів оборони ЄС, Угорщина заявила, що Україна не має шансів на перемогу у війні.

У дипломатичних колах ЄС також розглядали можливість тренування українських військовослужбовців в Україні, щоб підготовка була більш ефективною та щоб українським солдатам не довелося залишати країну для навчання.

Сполучені Штати відмовилися брати участь у цій ініціативі. Президент Байден чітко заявив, що не планує висилати війська в Україну.

Макрон заявив, що кілька країн вже згодні вислати інструкторів в Україну для навчання військовослужбовців. Він також висловив бажання організувати широку коаліцію, щоб задовольнити прохання України.

Джерело: Європейська правда

Читайте також: