Френсіс Фукуяма написав листа на підтримку кримчанина Османа Аріфмеметова

Американський філософ, політичний діяч, економіст, аналітик і публіцист японського походження Френсіс Фукуяма надіслав великого листа заарештованому окупаційними російськими спецслужбами Осману Аріфмеметову, кримському громадському діячу та журналісту. З весни 2019 року він перебуває у тюремному заключенні за звинуваченням у підтримці організації «Хіб-ут Тахрір».

Фукуяма обґрунтовано поділяє міжнародну думку про незаконну анексію Кримської автономної республіки, називаючи півострів жертвою російського реваншизму.

Путінський режим лякається демократичної України. Імовірність того, що найближчими роками нашій державі вдасться перейти до ліберальної демократії, докорінно підриває амбіції Росії щодо українців та чорноморського регіону в цілому. Трагедія Криму стала невід'ємною часткою цього протистояння.

Громадські діячі, подібні до Вас, відіграли важливу роль у збереженні та висвітленні правди, оскільки Росія продовжує затьмарювати медійну сферу дезінформацією. Без Вашої мужності та відповідальності ми не знали б про реальну обстановку на півострові. Завдяки Вашим відважним репортажам світова громадськість знає про незаконні затримання та ув'язнення інших діячів. Дуже прикро, що ФСБ взяло Вас під варту таким ганебним способом.

Осман Аріфмеметов до окупації Криму працював у приватній фірмі програмістом, займався педагогічною діяльністю, навчаючи дітей математиці.

Після анексії Криму Росією та початку переслідувань учасників Меджлісу Осман зайняв активну громадянську позицію, переключившись на журналістику. По можливості він знімав на свою камеру обшуки та безчинства, що коїли росіяни у будинках кримських татар, часто підтримував арештантів на судових засіданнях. Аріфмеметова затримали російські спецслужби 27 березня 2019 року, вважаючи його причетним до підготовки насильницького захоплення влади в Криму.