FT вважає, що Україна не зможе прибрати російський газ зі своїх труб, навіть замінивши його на Азербайджанський

Україна не може прибрати російський газ
Україна не може прибрати російський газ

Україна розглядає можливість заміни російського газу на "блакитне паливо" з Азербайджану. Президент Азербайджану заявив, що його країна може допомогти в цьому питанні. Проте цей план викликає певні ризики і побоювання експертів.

За даними Financial Times, основна проблема у тому, що Азербайджан може постачати лише 2 млрд. кубометрів газу, порівняно з 14 млрд. кубометрів, що надходять з Росії. Це піднімає питання про те, який саме газ транспортується.

Михайло Гончар, президент Центру глобальних досліджень "Стратегія XXI", попереджає, що ця схема може приховувати постачання російського газу під виглядом азербайджанського.

Гончар вважає, що Київ може погодитись з таким сценарієм, щоб захистити інфраструктуру від Росії. Проте, він вважає, що цей аргумент не має підстав, особливо з огляду на попередні удари Росії по газових компресорних станціях України.

Головний виконавчий директор "Нафтогазу" Олексій Чернишов підтвердив, що Україна розглядає пропозицію постачання азербайджанського газу як головну альтернативу. План передбачає імпорт газу з Росії, а потім експорт до Європи через Україну.

Сергій Макагон, колишній керівник української транзитної системи, зазначив, що важливою частиною питання є фінансовий аспект. Україна отримувала приблизно 1 мільярд доларів на рік за транзит російського газу, але більша частина цих коштів йшла на обслуговування газотранспортної системи. У той же час, Росія заробляла близько 5 мільярдів доларів на рік від продажу газу, що є протиріччям із закликами України ввести санкції проти російського палива.

Також, Сергій Макагон підкреслив, що ситуація ускладнюється тиском проросійських політиків у сусідніх країнах ЄС та інтересами газових трейдерів.

Читайте також