Гарріс і Трамп змагаються за виборців у семи ключових штатах - ЗМІ

Гарріс і Трамп у політичній дискусії
Гарріс і Трамп у політичній дискусії

Віце-президент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп мають кілька шляхів до перемоги у своїх спробах набрати 270 голосів виборців.

Кандидати зосереджуються на семи ключових штатах, які, найімовірніше, визначать, хто стане президентом у листопаді, пише The Hill.

За даними видання, якщо Гарріс візьме штати Іржавого поясу - Пенсільванію, Мічиган і Вісконсин, а Трамп візьме штати Сонячного поясу - Неваду, Арізону, Джорджію та Північну Кароліну, Гарріс переможе з мінімально можливою кількістю голосів виборців - 270, проти 268 у Трампа.

Найоптимістичніший сценарій для демократів, який, безумовно, здається досяжним для Гарріс, полягає в тому, що вона виграє штати, які президент Байден взяв чотири роки тому, і додасть ще один, де він не дотягнув: Північну Кароліну.

Опитування, здається, свідчать про те, що це принаймні можливо, оскільки Гарріс або трохи випереджає, або знаходиться в межах досяжності у всіх семи штатах. Це значне покращення порівняно з результатами Байдена наприкінці його кандидатури, коли він, здавалося, відставав, особливо в Сонячному поясі.

Якщо вона виграє у всіх семи штатах, Гарріс отримає 319 голосів виборців, найбільше для кандидата в президенти з часів перемоги тодішнього президента Обами на переобранні в 2012 році. Трамп відставатиме від неї рівно на 100 голосів - 219.

І шанси на користь того, що принаймні один штат матиме інший результат порівняно з минулими виборами. Ті самі штати ніколи не голосували за одну і ту ж партію два рази поспіль протягом історії США, хоча цього року така ситуація здається дещо ймовірнішою, ніж в інші роки.

Найбільш вирішальним для шансів кандидатів і переломним моментом виборів є штат Пенсільванія.

У ньому 19 голосів виборців, більше, ніж у будь-якому іншому коливальному штаті, і він отримав найбільше уваги від Трампа і Гарріс. Перемогу у Пенсільванії була б великою перевагою Гарріс, особливо враховуючи, що Мічиган і Вісконсин, принаймні донедавна, показували сильніші опитування на її користь, ніж у штаті Кейстоун.

Але якщо Гарріс зазнає там невдачі, у неї є деякі інші варіанти. І Північна Кароліна, і Джорджія мають майже стільки ж голосів виборців - по 16, і демократи особливо сподіваються на Північну Кароліну як на найбільш вірогідну можливість перевороту порівняно з 2020 роком.

Якщо Гарріс зможе утриматися в Мічигані та Вісконсині, а кандидати хоча б поділять Північну Кароліну та Джорджію, їй буде потрібен лише один із західних штатів - Арізона чи Невада, причому останній, зараз дає їй найкращі шанси.

Якщо Трамп переможе у Пенсільванії, у нього буде кілька шляхів до досягнення 270 голосів. Найпростіший спосіб зробити це - об'єднати Пенсільванію з двома іншими штатами, які мають найбільшу електоральну цінність, Джорджією та Північною Кароліною. Це дало б йому рівно 270 голосів.

Якщо Трамп переможе у всіх ключових штатах, він виграє 312 голосів виборців проти 226 у Гарріс, що зробить 2024 рік більшою перемогою за кількістю голосів виборців для переможця, ніж перші вибори Трампа в 2016 році або його поразка в 2020 році.

Читайте також