Гендиректор OpenAI Сем Альтман спрогнозував, як і коли супер-ШІ радикально змінить життя людей

Сем Альтман прогнозує майбутнє ШІ
Сем Альтман прогнозує майбутнє ШІ

Технологічний підприємець і інвестор Сем Альтман опублікував на своєму блозі статтю під назвою "The Intelligence Age" (Ера інтелекту), в якій розглядає вплив штучного інтелекту на суспільство в майбутньому.

За словами Альтмана, в найближчі десятиліття людство здатне здійснювати речі, які б нашим дідусям і бабусям здавалися магією. Цей феномен, за його словами, не новий, але розвиток штучного інтелекту значно прискорить його.

«Ми стали набагато здатнішими не через генетичні зміни, а завдяки розумнішій інфраструктурі суспільства», - пише Альтман.

Альтман вважає, що розвиток штучного інтелекту надасть людям інструменти для вирішення складних проблем і сприятиме прогресу. Він передбачає, що незабаром люди зможуть працювати зі штучним інтелектом, який допоможе досягти недосяжного для нас.

Альмен описує майбутнє, де кожна людина матиме свою команду штучного інтелекту, які працюватимуть разом для створення майже чого завгодно. Він передбачає появу віртуальних репетиторів для дітей, які зможуть надавати індивідуальні інструкції з будь-якого предмету, будь-якою мовою і в будь-якому темпі.

«З цими новими можливостями ми можемо досягти спільного процвітання в неймовірних масштабах», - стверджує Альтман.

Альтман вважає, що розвиток штучного інтелекту є найбільш значущим фактом в історії людства і перспективною його умовою є створення суперінтелекту. Він передбачає, що це може статися вже через кілька тисяч днів.

Альтман застерігає про необхідність збільшення обчислювальних потужностей та енергетичних ресурсів, щоб зробити штучний інтелект доступним для більшої кількості людей. Він наголошує, що без необхідної інфраструктури штучний інтелект може стати обмеженим ресурсом, який веде до конфліктів та є інструментом лише для багатих.

Альтман визнає, що перехід до "Ери інтелекту" буде складним процесом, але вірить, що потенційні переваги варто розглядати в контексті ризиків. Він прогнозує, що вплив штучного інтелекту приведе до досягнень, які сьогодні здаються неймовірними.

Автор статті також визнає можливі негативні наслідки розвитку штучного інтелекту, зокрема зміни на ринку праці. Однак він впевнений, що більшість робочих місць змінеяться повільніше, ніж люди очікують, і у нас завжди будуть заняття, якими можна займатися.

Альтман закінчує статтю оптимістично, висловлюючи думку, що майбутнє буде настільки яскравим, що його неможливо передбачити вже сьогодні. Він прогнозує, що досягнення, такі як розв'язання проблеми зміни клімату, розвиток космічних колоній і відкриття всіх законів фізики, стануть реальністю.

Читайте також