Генсек НАТО Рютте анонсував засідання Ради Україна-НАТО

Генсек НАТО Рютте анонсує засідання Ради Україна-НАТО
Генсек НАТО Рютте анонсує засідання Ради Україна-НАТО

У середу напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, яка відбудеться 17-18 жовтня 2024 року, Генеральний секретар НАТО Марк Рютте окреслив очікувані результати зустрічі на прес-конференції в штаб-квартирі Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що очікується, що зустріч міністрів оборони НАТО принесе позитивні результати. Він наголосив на необхідності рухатися вперед і швидше для протистояння зростаючим загрозам.

Згідно з Рютте, це вимагає більше сил, можливостей і інвестицій для досягнення амбітних цілей, визначених оборонними планами НАТО. Він також зазначив, що розширення оборонних промислових потужностей, надійніші ланцюги постачання та нові технології є критично важливими для забезпечення стійкості Альянсу.

Марк Рютте

За очікуваннями, міністри оборони НАТО схвалять нову ініціативу щодо покращення стандартизації. Рютте пояснив, що краще впровадження стандартів може допомогти зменшити вартість оборонних закупівель і є важливою роботою для НАТО.

Він підтвердив, що НАТО стоїть пліч-о-пліч з Україною і зараз, і в майбутньому. Вечором в четвер міністри оборони НАТО зустрінуться зі своїм українським колегою Рустемом Умеровим у рамках Ради НАТО-Україна, щоб обговорити ситуацію на полі бою та найнагальніші потреби України.

Рютте повідомив, що робота над створенням нового командування НАТО у Вісбадені для координації безпекової допомоги та навчання для України йде за планом, як і виконання зобов'язань щодо надання 40 мільярдів євро військової допомоги Україні. Він зазначив, що країни НАТО вже надали 20,9 мільярдів євро військової допомоги Україні протягом першої половини 2024 року і продовжують виконувати свої зобов'язання.

Зустріч міністрів оборони також стане можливістю обмінятися думками щодо поточної глобальної безпекової ситуації з партнерами НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні та з Європейським Союзом. На зустрічі міністри оборони Австралії, Японії, Нової Зеландії та Республіки Корея приєднаються до членів НАТО вперше.

Читайте також