Героїня в’єтнамського фото «Жах війни», завершила лікування через 50 років

Героїня трагічної фотографії «Жах війни», 59-річна Фан Тхі Кім Фук, завершила лазерне лікування шкіри у Майамі через 50 років після того, як фотограф «Associated Press» Нік Ут зробив свій визначний знімок.

Фото було зроблено у 1972 році, коли Ут перебував у Південному В’єтнамі. Йому вдалося зафіксувати момент одразу після вибуху чотирьох напалмових бомб, які південнов'єтнамський літак випадково скинув на власних цивільних неподалік села Транґ Банґ.

В об’єктив потрапила група зляканих дітей та солдати, що слідують за ними. У центрі кадру – оголена дівчинка, якій на момент атаки було 9 років. Це - Фан Тхі Кім Фук. Вона зірвала з себе одяг, коли загорілася внаслідок авіаудару.

Фотограф відвіз дітей до лікарні. Пізніше жінка розповіла, що ненавиділа цю фотографію, бо була зображена оголеною, а також здавалася собі потворною та відчувала сором. Фук впевнена, що фотограф врятував їй життя. За цю світлину Нік Ут отримав Пулітцерівську премію.

З 1990-х Фан Тхі Кім Фук мешкає у Канаді, де заснувала благодійний фонд «Kim Foundation International». Фук допомагає дітям, що постраждали від бойових дій.

У 2015 році Тхі Кім Фук почала серію лазерних процедур в Інституті дерматології та лазера Маямі. Лише зараз, наприкінці червня, жінка востаннє відвідала клініку. Вона почуває себе здоровою й щасливою.