Герой України із п’ятьма кулями в тілі евакуював групу із засідки на Курщині

Герой України вивів засідку на Курщині
Герой України вивів засідку на Курщині

Капітан ЗСУ Юрій Жуковець отримав звання Героя України після засідки на Курщині

25-річний львів'янин, капітан Збройних сил України Юрій Жуковець нещодавно отримав звання Героя України. На Курщині частина роти, якою командував воїн, потрапила у засідку, а самого захисника впритул обстріляв російський військовий. Попри п'ять кульових поранень йому вдалось евакуювати особовий склад. Про це пише "Суспільне".

Перед тим, як війна розпочалась, Юрій Жуковець керував агентством нерухомості та вирішив, що в разі вторгнення він обов'язково буде воювати.

«Я здобув вищу освіту в університеті внутрішніх справ, паралельно вчився на військовій кафедрі. В 2020 році я отримав звання молодшого лейтенанта. Відповідно я знав: якщо прийде війна, треба брати зброю і ставати до захисту, а не чекати поки тебе покличуть», – ділиться чоловік.

Перший досвід служби Юрій отримав у 216-му батальйоні 125-ї бригади, а пізніше став командувати ротою розвідки у 103-й окремій бригаді територіальної оборони.

Участь в боях Юрій брав на Лиманському напрямку, на Харківщині, Сумщині, а також на Курщині, де і отримав тяжке поранення. Під час зчистки одного з населених пунктів його роту засідали російські солдати. Командир був обстріляний з автомата з дуже близької відстані – 10 метрів. Снаряди поранили ноги, руку та живіт. Тим не менш, небіж зумів зібратися з силами та евакуювати особовий склад. Нещодавно Юрію було присвоєне звання Героя України. Він отримав відзнаку "Золота Зірка". Юрій вважає, що кожен боєць його роти заслуговує на таке звання.

«Це нагорода всього підрозділу, кожного з моїх хлопців, нашого командування, всіх, хто працював, забезпечував, допомагав ефективно виконувати задачі. Бо якби хоч хтось з них у будь-який момент дав задню, ми б не виконали цю задачу. Це наша спільна нагорода. Ми все робили командно», – запевняє Герой України.

Після поранення Юрій переніс 7 операцій. Зараз він отримує реабілітацію в центрі "Незламні". Фахівці працюють над тим, щоб він покращив рухи лівої руки та зміцнив м'язи тулуба і кінцівок.

«Я коли приїхав, у мене на руці ще два пальці не працювали, а зараз вони почали рухатися і розроблятися – і це тільки тиждень часу. Досить швидко і якісно тут проходить реабілітація», – каже Юрій Жуковець.

Після повного відновлення, Юрій планує ще повернутися на фронт. Боєць 65-ї бригади 56 днів обороняв напівоточену позицію, ведучи війну з російськими штурмовиками. Крім того, розвідник із 58-ї окремої мотопіхотної бригади прізвищем Вадос зумів утекти з полону і продовжити бій з окупантами.

Читайте також