Глави країн "Групи семи" посилять тиск на Росію - Foreign Policy

Глави країн

Лідери країн G7, як очікується, посилять економічний і політичний тиск на Росію, коли зберуться на саміт в Італії наприкінці цього тижня.

Згідно з інформацією видання Foreign Policy, голови найбільших держав обговорять надання Україні нових кредитів заморожених російських активів. Вони також засудять зростаючі зв'язки Москви з Північною Кореєю і непряму підтримку Китаєм російської військової машини.

Плани майбутнього саміту, які обговорюються офіційними особами знайомими з проєктами комюніке G7, підкреслюють готовність західних лідерів до зовнішньополітичних перемог перед внутрішніми виборами.

Склад лідерів G7 в 2025 році може значно змінитися залежно від результатів виборів у США, Великій Британії і Франції.

"Це останній раз, коли група зустрічається в такому складі з цими лідерами. Це абсолютно зрозуміло... Усе це створює відчуття терміновості та серйозності того, що відбувається на саміті G7", - заявив Джош Ліпскі, колишній радник Міжнародного валютного фонду та старший директор Центру геоекономіки Атлантичної ради.

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні запросила на зустріч лідерів щонайменше дюжину країн, що не входять до G7, включно з Алжиром, Аргентиною, Бразилією, Індією, Кенією, Мавританією, Саудівською Аравією, ПАР та ОАЕ.

Основним пріоритетом адміністрації Байдена на майбутньому саміті є укладання угоди про надання Україні нових кредитів на 50 мільярдів доларів за рахунок прибутку від російських активів. Пропозиція знайшла широку підтримку, але зіткнулася з юридичними та фінансовими перешкодами.

Очікується, що країни G7 засудять збільшення військових зв'язків Росії з Північною Кореєю і нагадають китайським банкам про необхідність не допомагати Москві обходити західні санкції.

США досі уникали обмежень щодо великих китайських фінансових установ, але можуть націлитися на менші китайські банки.

"Нас турбує, що Китай стає фабрикою для російської військової машини... Військові амбіції Росії загрожують не тільки Україні, а й європейській та трансатлантичній безпеці", - заявив Даліп Сінгх, заступник радника Білого дому з питань національної безпеки з питань міжнародної економіки.

Адміністрація Байдена сподівається досягти значних результатів на саміті G7 в рамках своєї зовнішньополітичної стратегії, через спеціальні групи партнерів і союзників, оскільки традиційні багатосторонні організації потрапили в дипломатичний тупик.

Адміністрація Байдена прагне залучити міжнародну підтримку для України і водночас вирішити кризу на Близькому Сході. Постійна підтримка США Ізраїлю відкрила Вашингтону для критики і звинувачень у лицемірстві з боку країн Глобального Півдня.

Кремль використовує конфлікт на Близькому Сході, щоб звинуватити Захід у подвійних стандартах та лицемірстві.

"Війна в Україні показала нам, що на Глобальному Півдні є проблеми, але тоді ми були частиною глобальної більшості... Тепер, коли йдеться про Ізраїль і Газу, ми просто в меншості... Ми потрапили в складну ситуацію, коли Західу доводиться працювати з повною відсутністю довіри", - зазначила Наталі Точчі, директорка Istituto Affari Internazionali та колишній спеціальний радник глави зовнішньополітичного відомства ЄС.

Джерело: УНІАН

Читайте також: