Головні помилки при виборі офісного крісла та як їх уникнути

Від зручності офісного крісла та його справності залежить не тільки ваша працездатність, але здоров'я, особливо спини та всього опорно-рухового апарату.

Одна з головних помилок - це вважати, що можна заощадити на покупці виробу або вибрати, скажімо, модель, крісло для керівника або відвідувачів замість офісного. Справа в тому, що їхня конструкція не призначена для тривалої роботи за комп'ютером. Насправді, краще вибрати дійсно потрібний набір опцій та регулювань, щоб не відчувати дискомфорт протягом усього восьмигодинного робочого дня. У цьому випадку підвищена втома та низька ефективність вам не загрожують.

Яких помилок при виборі офісного крісла краще уникати?

№1: Нерегульоване крісло

Якщо в магазині крісло здалося вам зручним, це не означає, що воно залишиться таким самим після двох-трьох місяців експлуатації, коли накопичиться втома від щоденної роботи за комп'ютером. Краще, якщо у нього регулюватиметься висота сидіння та поперекової опори. Так ви можете максимально налаштувати крісло під себе. Високе, масивне крісло – не завжди найкращий варіант. Більше користі принесе скромна зовні модель, що максимально повторює вигини тіла.

№2: Крісло з цілісними підлокітниками

Правильне становище рук під час роботи за комп'ютером дозволяє уникнути напруги в спині та шиї, а також такого неприємного явища, як тунельний синдром (біль у зап'ястях). Нерегульовані підлокітники не дають почуття комфорту та свободи. Лікті під час роботи повинні розташовуватися на висоті столу, а у хорошого офісного крісла має бути можливість регулювання підлокітників. Така модель підійде будь-якому співробітнику офісу. Крісло без підлокітників підійде хіба що для прийому клієнтів або тривалої роботи протягом години-двох.

№3: Крісло зі шкіряною оббивкою

Такі моделі коштують дорожче за інших і виглядають респектабельно. Але на практиці шкіра зовсім не підходить тривалого сидіння за комп'ютером: влітку вона нагрівається і не відводить піт, взимку може бути холодною, а при неправильній висоті крісла ви на ньому ковзатимете. Також шкіра вимагає низької вологості та хорошої циркуляції повітря у приміщенні. Найкраще рішення для роботи в офісі – це текстильна оббивка або спинка, виконана з особливого сітчастого матеріалу, який пропускає повітря та адаптується під вигини спини.

№4: Невідповідність роликів підлоговому покриттю

Пластикові ролики (більшість моделей оснащені саме такими) дряпатимуть паркет та ламінат, але добре підходять для килимового покриття. Коліщатка з поліуретану погано ходитимуть по ковроліну. Для плитки та інших ковзних матеріалів краще вибрати прогумовані ролики – вони не ковзають, не створюють зайвого шуму та зберігають у цілості покриття. Для дерев'яної підлоги краще вибрати коліщатка з м'якого матеріалу.

№5: Ігнорування механізму гойдання, коли він потрібний

Мова про людей, які мають проблеми з хребтом та кровообігом. Механізм гойдання дозволяє уникнути статичних навантажень, їм оснащують як дорогі, так і бюджетні моделі (неякісні пристрої можуть з часом почати рипіти). Сидіння залишається у колишньому положенні, а спинка відхиляється вперед назад, залежно від рухів людини. Протягом робочого дня ви матимете можливість відкинутися, відпочити і зняти напругу зі спини, і при необхідності – повернутися в колишнє положення. За допомогою важеля під сидінням крісло можна зафіксувати у максимально зручному положенні.

Параметри, за які не варто переплачувати:

висота спинки – важливіше, щоб конструкція мала поперековий вигин; металева хрестовина – вона вважається міцнішою, але насправді пластикова основа витримує навантаження до 120 кг; підголовник – цей елемент знадобиться для моделей, призначених, наприклад, для роботи в кол-центрі у режимі 24/7. Для зручного та функціонального офісного крісла набагато важливіша підтримка спини та можливість регулювання.