Харчування для ЗСУ почали закуповувати з переплатами в обхід Міноборони

Днями Державне агентство резерву України оголосило багатомільйонний тендер на м'ясні консерви (2,6 млн банок) із загальною очікуваною вартістю понад 322 млн грн. Закупівля на потреби військових, і в ній вже закладена переплата на рівні понад 50 млн грн, повідомляє "Главред". Зараз вже стає сталою практикою, коли закупівлі окремих позицій по харчуванню для ЗСУ намагаються проводити в обхід Міноборони, адже до МОУ наразі прикута велика увага антикорупційних органів та медіа. Аналогічна історія, як розповідає членкиня громадської антикорупційної ради при МО Тетяна Ніколаєнко, була й з оливами.

"Є ряд закупівель, які ЗСУ робить не через МОУ. Наприклад, усі сухпайки цього року закуповують не через Міноборони, а напряму. Можливо, за цією ж схемою йдуть і ці консерви. Очевидна річ, що консерви це буде велика закупівля. Ми можемо подивитися на каталог МОУ і побачити, що там є певні позиції, які, найімовірніше, не будуть закупатися осетр, наприклад. Але такі речі, як пакетований чай, кава і тушонка будуть замовляти в значних обсягах. І звісно те, що вони закуповуються зараз не через Міноборони, яке тепер змушене торгувати через Прозорро, то, вочевидь, виникає підозра, що по деяких позиціях корупційна схема може виглядати не тільки через закупівлю по прямих договорах, а й коли закупівля проводиться не через МОУ", пояснила Ніколаєнко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За її словами, не виключено, що така схема може реалізовуватися задля виводу на ринок нових гравців серед виробників тих чи інших харчових продуктів.

Хоча якщо проаналізувати умови мільйонного консервного тендеру Держрезерву, то вони виписані під можливість участі посередників.

Ніколаєнко пояснює, що така ж історія, як зараз із тушонкою, є і по оливах. Передують таким закупівлям, в обхід Міноборони, запити від ЗСУ.

"Скоріше за все, ЗСУ дійсно зверталося до Держрезерву з листом щодо необхідності закупівлі консервів. І є закупівлі по оливах, наприклад, які були проведені навіть не на Прозорро, а за іншими схемами. Тому ця історія про звернення від ЗСУ є. Військові реально можуть звертатися і закуповувати в іншому порядку (не через Міноборони. Gazeta.ua)", додала вона.

Усі закупівлі МОУ зараз відбуваються під контролем громадської антикорупційної ради, а тому провернути оборудку на понад 50 млн грн переплати за умови оголошення відповідного тендера саме оборонним відомством було б неможливо.

У Держрезерві досі не пояснили, навіщо купують консерви, які й так вже закуплені МО і наявні у каталогах харчування. Так само у Держрезерві наразі відмовчуються й стосовно закладеної багатомільйонної переплати.

Оскільки Держрезерв підпорядкований Мінекономіки, то, вочевидь, реагувати на такий сумнівний тендер має профільний заступник міністра Надія Бігун.

Зауважимо, що Держрезерв зараз хоче придбати 2,6 млн банок (525 г) консервів зі свинини по 122,74 грн за банку, яловичини по 125,67 грн. Вартість цих тушонок по Каталогу МОУ по 105 грн за банку (або 200 грн за кг). Переплата у 20 грн на кожній банці стане у 52 млн грн збитків для державного бюджету.

Один із учасників торгів, який запропонував найдорожчу пропозицію за всіма лотами під час нещодавнього тендеру ProZorro на закупівлю харчування для армії, оскаржує результати тендеру через суд.

У разі задоволення цих позовів Міноборони планує повернутися до прямих договорів, які неодноразово критикувалися активістами за тотальну корупцію, заявила волонтерка, членкиня антикорупційного органу Міністерства оборони Дана Ярова.