Харків чи "буфер": розвідка Естонії оцінила плани армії РФ на Харківщині

Харків чи

Наступ Росії у Харківській області має за мету створення буферної зони

Командувач розвідувального центру Сил оборони Естонії Антс Ківісельг заявив, що дії Росії в Харківській області свідчать про те, що окупанти зацікавлені у створенні буферної зони, а не захопленні Харкова. Ківісельг пояснив, що основні зіткнення відбуваються у Харківській, Луганській та Донецькій областях, або на лінії фронту розгортаються близько 140 боїв на добу. Він також зазначив, що російські сили просуваються вперед у Харківському напрямі, але їх темп падає, що свідчить про бажання створити буферну зону.

Це швидше вказує на намір російських сил побудувати кордон оборони, ніж про створення плацдарму для просування на Харків
- заявив Ківісельг.

За словами естонського командувача, російська армія просунулась на 8 км углиб території України, що дозволяє їй керувати артилерійним обстрілом. Це не дозволило Україні побудувати оборонні рубежі ближче 10-20 км від кордону та зміцнення ближче 3-5 км. Ківісельг також зазначив, що на Харківському напрямку діє угруповання військ "Північ", яке заважає просуванню українських резервних сил та підтримує наступ на Донецькому напрямку.

За даними розвідки, частинами російської армії на Харківщині зараз командує близько 2000 солдатів, а 1500-2000 знаходяться у резерві. Загальна чисельність угруповання становить близько 35000 осіб і найближчим часом планується її збільшення.

На інших ділянках фронту інтенсивність боїв залишається стабільною, але російські війська постійно отримують тактичні перемоги і займають нові території. Основні бої йдуть на Покровському напрямку та на південь в Запорізькій області. Українська оборона продовжує тримати плацдарм на лівому березі річки Дніпро.

Головком ЗСУ Олександр Сирський також заявив, що Росія намагається примусити Україну задіяти додаткові резерви у Харківській області.