Хмарний сервер чи традиційний VPS: що вибрати?

Хмарний сервер чи традиційний VPS: що вибрати?
Хмарний сервер чи традиційний VPS: що вибрати?

Для розміщення веб-сайтів та мобільних додатків, зберігання та обробки великих обсягів даних, створення середовища для розробки та тестування програмного забезпечення необхідні сервери. І якщо раніше бізнес вдавався до купівлі власних, то сьогодні ця практика поступово відходить у минуле. Віртуальні виділені сервери (Virtual Private Server) та хмарний сервер (Cloud VPS) виявилися більш раціональним та надійним рішенням. Розберемося, чим вони відрізняються і який варіант буде оптимальним для вашого бізнесу.

Що таке хмарний та традиційний VPS?

Традиційний VPS – це віртуалізований сервер, який працює на фізичному сервері та керується за допомогою гіпервізора. Простіше кажучи, це виділена частина ресурсів фізичного сервера, що належить хостинг-провайдеру, який ділить наявні потужності на кілька фіксованих частин і здає їх у найм різним клієнтам.

Хмарний VPS, або Cloud VPS – це віртуалізований сервер, який використовує ресурси із хмарної інфраструктури. Хостинг-провайдер має кілька серверів, об'єднаних у мережу із загальним доступом. При цьому комп'ютери не прив'язані до однієї локації, можуть знаходитись у різних дата-центрах. У найм здається частина ресурсів мережі – приватна хмара, а чи не конкретного фізичного сервера. За рахунок розподіленої архітектури цей варіант більш надійний та гнучкий.

При використанні Cloud Hosting можна швидко і легко змінити конфігурацію системи, якщо ресурсів не вистачає, або навпаки, вони надміру. Якщо якийсь із серверів, що входять до кластера, вийде з ладу, його функції виконуватимуть резервні, що підвищує стійкість до відмови системи. Хмарним хостингом легко керувати. Він дозволяє безпосередньо редагувати бази даних, налаштовувати облікові записи FTP для віддаленої передачі файлів, керувати доменами, розподіляти ресурси, створювати резервні копії та відновлювати дані, використовувати автоматичне масштабування та балансування навантаження.

Які переваги використання хмарного VPS порівняно із загальним хостингом?

Оренда сервера в хмарі, в порівнянні з традиційним фізичним сервером, має такі переваги:

Безпечніше. Хмарний сервер забезпечує захист даних і надає доступ до різних видів фаєрволів та віртуальних маршрутизаторів, антивірусних рішень, вбудованих систем виявлення та запобігання вторгненням.

Продуктивніше. Ви не обмежені можливостями конкретного фізичного сервера, а отримуєте доступ до ресурсів мережі.

Гнучкіші і легко масштабовані. Якщо необхідно, конфігурацію та продуктивність хмарного віртуального сервера (обсяг оперативної пам'яті та дискового простору, кількість процесорних ядер) можна легко збільшити або зменшити без складного налаштування та простоїв у роботі.

Простіше в управлінні. На відміну від традиційних VPS, хмари не потребують ручного керування. Cloud Hosting пропонують найсучасніші та найефективніші інструменти управління, моніторингу та автоматизації.

Стабільніше. При перебоях в енергопостачанні або поломці простий буде мінімальним, оскільки навантаження буде розподілено на інші сервери.

Вигідніше. Незважаючи на те, що вартість оренди традиційного VPS і хмарного VPS сервера зазвичай можна порівняти, у першому випадку ви платите за фіксованим тарифом, у другому - за споживані ресурси, що дозволяє оптимізувати витрати і знаходити більш економічно вигідні рішення.

Вибираючи між традиційними VPS та Cloud Hosting, відштовхуйтесь від своїх бізнес-завдань. Якщо ви точно знаєте робоче навантаження і не плануєте розширюватись у майбутньому, можете розглянути традиційний VPS. Але враховуйте, що у разі збоїв у роботі апаратного забезпечення всі віртуальні машини на сервері будуть недоступні до вирішення проблеми. У Cloud VPS немає таких недоліків.

Оренда хмарного сервера - універсальне рішення, яке підходить для онлайн-магазинів, веб-порталів з високим трафіком, систем аналізу великих обсягів даних, мультимедійних потокових сайтів та інших IT-проєктів. Virtual Private Cloud цінується за продуктивність, гнучкість та безвідмовність, а також простоту масштабування. Якщо у вас виникли питання, зв'яжіться з нами, щоб отримати додаткову інформацію та підібрати оптимальне рішення для успішного розвитку вашого проєкту!