«Хочеш вертатися під бомби?» Європейські країни відмовляються віддавати українських дітей

Українські діти поруч з вибуховими атаками
Українські діти поруч з вибуховими атаками

Українські дитячі заклади, які виїхали до Європи перед початком вторгнення росіян, тепер повинні бути повернуті назад. Зокрема, це стосується дітей, яким вдалося знайти усиновлювачів на Батьківщині. Про це повідомила Директорка Київського обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова.

За словами Ібрагімової, багато дитячих закладів виїхали до Німеччини і Нідерландів. Також були проблеми з Іспанією, де своїми рішеннями стосовно дітей, яких було передано в опікування, домінував погляд місцевих судів.

Ібрагімова зазначила, що завдяки співпраці з посольством України в Іспанії вдалося повернути українських дітей, які вже знайшли сім'ї у своїй країні. Проте, Німеччина не проявляє бажання повернути українських дітей назад.

Ібрагімова розповіла, що німецькі власті провели тест з маніпулятивним питанням: чи хочуть діти повернутися в країну, де постійно відбуваються військові дії. Звісно, діти відповіли відмовно. Німці використовують цей тест, щоб довести, що діти не хочуть повертатися. Ібрагімова вимагає проведення аналогічного опитування з участю української сторони.

Зазначається, що серед анкет, що заповнили на сайті Мінсоцполітики, є анкети дітей, які вже перебувають у процесі усиновлення. Багато дітей знаходяться за кордоном зі своїми усиновлювачами, які виїхали з України в період початку конфлікту.

Ситуація ускладнюється тим, що попит на усиновлення дітей перевищує їх кількість. Про це повідомила Наталія Ібрагімова.

Читайте також