Хто має розслідувати злочини на території Курщини? Пояснення юриста

Безпека на Курщині: хто розслідує злочини?
Безпека на Курщині: хто розслідує злочини?

Юрист правозахисної групи "Січ" і Української Гельсінської спілки з прав людини Ілля Шиян висловив свою думку, що розслідувати злочини на території Курщини РФ повинні українські правоохоронці. Цю думку він висловив у публікації "Зник на Курщині" для "Главком". Він вважає, що це новий виклик для українських правоохоронців.

Юрист пояснив, що в міжнародному праві є поняття "ефективний контроль". За його словами, Збройні сили України здійснюють щось подібне на території Курської області у Росії. Всі кримінальні правопорушення, які стаються на підконтрольній ЗСУ Курщині, має розслідувати Україна. Це також стосується випадків зниклих безвісти українських військовослужбовців.

"На практиці працівники нацполіції отримують доступ до місця злочину через військову комендатуру (очолює її генерал Едуард Москальов)", - наголосив Шиян. "Цей механізм працює також на територіях активних бойових дій в Україні", - додав він.

Крім цього, правозахисник розповів про проблеми, з якими стикаються родичі військовослужбовців під час їх розшуку. Зокрема, це гальмування комунікації з боку Національної поліції та Служби безпеки України, а також тривалість проведення слідчих дій та експертиз, які можуть тривати кілька місяців.

Також виникають труднощі взаємодії з військовими частинами, ТЦК і Міністерством оборони щодо соціальних пільг та гарантій, передбачених у разі загибелі, зникнення безвісти або потрапляння у полон військових.

За словами юриста, українські оборонці, які воюють на Курській області РФ, зберігають всі соціальні гарантії та преференції.

"Наприклад, статус учасника бойових дій надається військовим за принципом військових наказів, а не за територіальним принципом (захисту України). Якщо командування видаватиме бойові накази стосовно військовослужбовця для захисту Батьківщини, то це вже є підставою для надання йому статусу учасника бойових дій, незалежно від його місця перебування - на Курщині чи в Україні", - пояснив Шиян.

Нагадаємо, що уже другий місяць тривають активні бойові дії на території Росії. Збройні сили України контролюють частину Курської області (площа 1294 кв. м) в кінці серпня. Українська армія намагається закрити два ключові питання: запобігти можливому вторгненню росіян у Сумську область, яка межує з Курщиною, та відволікти основні сили ворога і стабілізувати фронт на Донбасі.

Звіт Інституту вивчення війни

26 вересня українські війська продовжили штурм Глушковського району Курської області, але не досягли успіху, повідомляє звіт Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики також зазначають, що російські війська продовжують наземні штурми українського виступу в Курській області, але без підтверджених успіхів.

Читайте також