Хто з жінок зобов’язаний стати на військовий облік: список

Зміни в законі про військовий обов'язок та військову службу

Кабінет Міністрів України затвердив новий закон про мобілізацію, який набуде чинності з 18 травня 2024 року. Однією з основних нововведень є обов'язковий військовий облік для деяких категорій жінок.

Згідно зі змінами до ст. 1 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», на військовий облік підлягатимуть жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та відповідають вимогам до служби за станом здоров'я.

Також, жінки з професіями, що споріднені з військово-обліковою спеціальністю з переліку Міноборони України, можуть добровільно стати на військовий облік. Враховано також гендерну рівність - жінки виконуватимуть військовий обов'язок на рівних засадах з чоловіками.

Список спеціальностей та професій, які зобов'язують жінок стати на військовий облік, включає такі галузі як фізична терапія, медицина, фармація, стоматологія, технології медичного лікування, біотехнології та багато інших.

Закон про мобілізацію був підписаний президентом України Володимиром Зеленським 16 квітня, а його текст був опублікований 17 квітня у виданні «Голос України». Закон набере чинності через місяць і один день з моменту його оприлюднення.

У зв'язку з цим, військовозобов'язані особи повинні оновити свої дані у Територіальному центрі комплектування протягом 60 днів. Для цього буде запущений електронний кабінет, в якому військовозобов'язані зможуть авторизуватися та оновити необхідні дані.

Ці люди просяться на фронт. Чому їх не пускають?

Як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін: роз'яснення

З якими хворобами звільняють від мобілізації. Повний перелік

Мобілізаційний законопроєкт. Хто отримає відстрочку від служби: повний список