Ідеальний соус для шаурми: який він насправді?

Шаурма давно перестала бути просто вуличною та шкідливою їжею. Вже сьогодні такий street food дивує своїм смаком та доволі новою концепцією. Шаурма стала смачною, корисною та досить різноманітною. 

Разом з ростом популярності шаурми, з'явилося й чимало варіантів приготування цієї страви вдома. Майже відразу виникла необхідність в приготуванні смачного соусу до шаурми, бо саме він створює смаковий баланс. Коли мова йде про шаурма соус, можна звернути увагу на такі готові варіанти чи приготувати такий соус самостійно. 

Класика чи сучасність: як вибрати свій соус до шаурми? 

Почнемо з того, що знайти єдиний точно класичний соус для шаурми складно. Такі страви, які буквально мігрували по всьому світу, часто “обростають” неймовірними додатками. Тобто говорити про єдиний та класичний варіант не тільки складно, але й неправильно. 

Багато кулінарів та й просто любителів обирають, як класичний варіант соусу до шаурми, соус тахіні. Він відомий ще й тим, що його додають до хумусу. Для його приготування подрібнюють і змішують: 

  • насіння кунжуту;
  • сік лимона; 
  • часник;
  • сіль;
  • воду;
  • оливкову олію.

Проте такий соус має доволі специфічний смак. 

Ще кілька популярних соусів для шаурми:

  1. Соус Garlic. Його готують на основі часнику та майонезу.
  2. Соус імбирно-соєвий. Його готують з соєвого соусу, свіжого або порошкового імбиру та часнику.
  3. Соус Харісса. Цей пікантний соус готують з пекучого перцю, часнику, кумину та інших приправ.
  4. Соус з оливкової олії та лимону: простий соус з оливкової олії, лимонного соку, солі та перцю.

У різних країнах можуть використовуватися різні варіації соусів з власними унікальними смаками. Тому дійсно складно знайти єдину класичну шаурму по всьому світу. 

Купувати чи не купувати соус для шаурми? 

Варто розуміти, що страви як шаурма, мають витримувати ідеальний баланс смаку. В цій концепції соус надає шаурмі смакову “глибину” та пікантність. Проте це не єдина його задача. Соус допомагає зробити м'ясо та овочі більш соковитими. Тобто правильно приготовлена шаурма не може бути сухою.  

Консистенція соусу також може додати різних текстурних шарів до шаурми. Тобто вона має неочевидну, але важливу задачу. Саме різність текстур і консистенцій покращує смакові якості будь-якої страви. 

Що стосується готового соусу, що можна купити в магазині, то в цьому випадку також існує безліч варіантів. До шаурми підійде спеціальний соус на майонезній основі з додаванням прянощів: куркума, чорний перець та карі. Він точно стане ідеальним додатком для домашньої страви.