Ілон Маск зробив заяву щодо продажу Starlink Росії

SpaceX не продавала систему Starlink Росії - Маск

Американський мільярдер Ілон Маск повідомив, що його компанія SpaceX не передавала систему супутникового зв'язку Starlink Росії. Цю інформацію Маск оприлюднив у соцмережі Х.

«У низці неправдивих новин стверджується, що SpaceX продає Росії термінали Starlink. Це категорична неправда. Наскільки нам відомо, Starlink не продавали прямо чи опосередковано Росії» - написав Ілон Маск.

Однак за даними Головного управління розвідки Міноборони, розмова росіян, яку вони перехопили, свідчить про те, що російські окупанти використовують термінали супутникового зв'язку Starlink на фронті.

Згідно з американським виданням Defense One, російська армія використовує супутникові пристрої SpaceX Starlink в Україні.

Відповідно до інформації анонімного джерела видання, українські війська перші відмітили використання Starlink росіянами на передовій кілька місяців тому. Інше джерело підтвердило цю інформацію і додало, що використання Starlink, схоже, зростає.

Як повідомили представники Головного управління розвідки Міноборони, росіяни використовують Starlink на прифронтових територіях України.

Станом на вересень, в Україні було встановлено близько 140-150 тисяч терміналів Starlink. 45 тисяч з них було передано Україні як міжнародну допомогу, а інші були придбані волонтерами та меценатами, які також покривають абонентську плату.