Індустріальний гігант та колиска козацтва. Запоріжжя відзначає день міста

Багатоповерхові будівлі міста Запоріжжя на фоні традиційних козацьких символів
Багатоповерхові будівлі міста Запоріжжя на фоні традиційних козацьких символів

Сьогодні, 5 жовтня, Запоріжжя святкує день міста. Це історичний центр, заснований у 1770 році. Сучасне Запоріжжя є великим індустріальним центром, де зосереджено потужні підприємства різних галузей промисловості. Місто також має багато науково-дослідних установ, таких як Мотор-Січ і Запорізький автомобілебудівний завод.

Історія міста

У XV-XVII століттях територія сучасного міста входила до Запорожжя, краю вольностей запорозьких козаків. На острові Хортиця розташовувалася Хортицька Січ - перша і єдина Січ, розташована безпосередньо в межах міста. В 1770 році на місці сучасного Запоріжжя була закладена Олександрівська фортеця, а в 1806 році поселення отримало статус повітового міста під назвою Олександрівськ. В 1921 році місто було перейменовано на Запоріжжя, а в 1939 році стало обласним центром.

Цікаві факти

  • У Запоріжжі знаходиться проспект Соборний, який є одним з найбільших проспектів у світі, довжина якого становить 10800 метрів.
  • Дніпровська ГЕС - гребля заввишки 50 метрів.
  • На острові Хортиця знаходиться музей Запорізької Січі та музей судноплавства.
  • У місті є дитяча залізниця - 9-кілометрова колія, де курсують справжні поїзди у зменшеному масштабі.

Програма святкування

У зв'язку зі зростанням напруги через воєнний стан, масові святкові заходи відмінено. Але запоріжці мають можливість відвідати різноманітні заходи до Дня міста. У кав'ярні Besha буде організовано ярмарок з солодощами та різноманітними стравами від місцевих підприємців. Також у Маєтку VILLA DEL VINO буде проведено ярмарок, а вечором виступить молодий артист Parfeniuk. У Запорізькій обласній філармонії відбудеться відкриття 68 симфонічного сезону з участю народної артистки України Оксани Рапіти.

Нещодавно відбулися обстріли міста Запоріжжя з боку російських окупантів.

Читайте також