Ініціатива Німеччини з надання ППО Україні може отримати підтримку Нідерландів та Данії

Німеччина сприяє зміцненню протиповітряного захисту України

Німеччина представила глобальну ініціативу з підвищення протиповітряного захисту України. Про це повідомляє FT з посиланням на лист, який Німеччина надіслала до країн-членів НАТО.

В листі Німеччина закликає союзників визначити потенційні системи та забезпечити фінансування їх придбання в рамках ініціативи "Ініціативи з негайної дії з протиповітряного захисту" (IAAD).

Нідерланди і Данія розглядають можливість фінансування ініціативи, заявляє Міністерство оборони Німеччини. "Кілька інших партнерів також згодні ретельно розглянути можливість надання систем або ресурсів", - повідомляють з Міністерства.

На саміті в Брюсселі канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що Німеччина готова надати Україні свою третю систему протиповітряного оборонного зброї Patriot з власного арсеналу.

"Ми також закликаємо інших зробити те саме і розглянути наявні можливості власних арсеналів для покращення обороноздатності України", - зазначив Шольц.

Ініціатива "Негайні дії задля протиповітряної оборони" була започаткована на початку тижня, перед тим, як США заявили про надання Україні додаткової зброї, коли Палата представників Конгресу США підтримала законопроект щодо надання допомоги Україні.

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО на рівні міністрів оборони, висловив потребу України в наданні негайної підтримки: ППО боєприпасів, 155-мм снарядів, систем протиповітряного оборонного забезпечення, артилерійських снарядів, дальньоходової зброї та авіації.

Джерело: Голос Америки