Іноземні інвестори майже втратили цікавість до українських індустріальних парків - експерт

Іноземні інвестори втрачають цікавість до українських індустріальних парків
Іноземні інвестори втрачають цікавість до українських індустріальних парків

Інвестиції в індустріальні парки України знизились

Кількість іноземних інвестицій у індустріальні парки України значно зменшилась. Зараз іноземні учасники проявляють інтерес лише запитами на інвестиції, яких не більше 10 на рік, повідомив Валерій Кирилко, голова групи компаній "Індустріальні парки України".

Згідно з його словами, наразі в Україні функціонує 15 індустріальних парків з 30 резидентами, але немає жодного іноземного інвестора. Головні причини цього - війна, відсутність страхування від воєнних ризиків, порушення логістичних ланцюжків, корупція та слабке законодавство, що захищає іноземні інвестиції.

Кирилко також зазначив, що найбільший інтерес до індустріальних парків виявляють виробники будівельних матеріалів. Багато компаній з Туреччини, Австрії та Кореї цікавляться інвестиціями в Україну, так як вони розуміють, що після відновлення країни це буде вигідно для них.

Зараз вже є перший проект, який був застрахований від воєнних ризиків за допомогою Міжнародного агентства з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) - це M10 Lviv Industrial Park на суму $9,2 млн.

Важливою частиною інвестицій в індустріальні парки України є українські інвестори, які інвестують в будівництво нерухомості для отримання доходу. Оскільки індустріальна нерухомість стабільна, багато українських підприємств роблять свої інвестиції самостійно.

За наявності резидента в індустріальному парку, знайти інвестиції на будівництво не становить проблеми, оскільки існують міжнародні фонди, які готові інвестувати значні суми. Прикладом є американський інвестфонд, який готовий інвестувати від $5 млн до $50 млн у будівництво об'єктів.

Держава також підтримує індустріальні парки. Наприклад, учасникам парків виділено $1 млрд на приєднання до енергомереж. Це допомагає залучати українських інвесторів до подальшого розвитку парків.

Крім цього, збільшилися обсяги приватних українських інвестицій в індустріальні парки, оскільки закрито багато інших можливостей для вкладення коштів.

Важливою перевагою інвестицій в індустріальні парки є стабільність, оскільки підприємства, які вкладають в них кошти, залишаються на довгі роки. Окупність таких інвестицій українських компаній також відносно низька порівняно з Європою.

Окрім того, є можливість купівлі збірних заводів у європейських виробників, наприклад, Astron у Словаччині. Це дозволяє отримати кредит від Словаччини під низькі відсотки річних і побудувати власний завод.

Читайте також