Інтеграція українських біженців: опитування чехів зафіксувало тенденцію

Чехи вважають, що Україна привезла їх набагато більше біженців, ніж вони можуть прийняти

Згідно з опитуванням Інституту вивчення громадської думки Чеської академії наук, понад 58% чехів вважають, що кількість українських біженців у Чеській Республіці перевищує можливості країни. 33% вважають, що ця кількість відповідає міжнародній ситуації, а 5% вважають, що цей показник нижчий за те, що країна могла б інтегрувати. За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, на початок квітня в країні проживало 339 тис. українських біженців зі статусом тимчасового захисту.

Більшість чехів вважають, що вони успішно впоралися з проблемою прийому біженців

За результатами опитування, 55% чехів вважають, що держава та суспільство успішно впоралися з проблемою прийому українських біженців, що на 9% більше, ніж у попередньому опитуванні. Також 10% опитаних підтримують переселення українських біженців на постійне місце проживання, 60% вважають, що потрібно продовжити термін тимчасового проживання, а 28% вважають, що країні не слід приймати українців.

Проблемою для чехів може стати інтеграція українських біженців у суспільство

На національному рівні дві третини людей не вважають проблематичною інтеграцію українських біженців у чеське суспільство, але 40% вважають, що це проблема. Тим не менше, на регіональному та місцевому рівнях лише третина людей бачать проблему у прийманні біженців та спільному житті з ними.

Чеський уряд пропонує розширити можливості проживання українських біженців

Згідно зі змінами до закону Lex Ukraine, українські біженці, які не потребують допомоги держави та є економічно незалежними, зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання в Чехії. Чеський уряд пропонує розширити можливості для українських біженців та надати їм дозвіл на довгострокове проживання після виконання встановлених умов.