Іран уперше показав новий безпілотник Gaza – The Wall Street Journal

Іран вперше продемонстрував новий безпілотник Gaza

Іран виставив на міжнародній виставці озброєнь в Досі свій новітній безпілотник Gaza, що стало першою його демонстрацією за межами країни. Новину довідує видання The Wall Street Journal.

За словами іранських представників, Gaza може нести до 13 бомб та пролетіти понад 1600 км.

Назва безпілотника Gaza була вибрана на знак солідарності з жителями Газа після останньої ескалації конфлікту з Ізраїлем в 2021 році.

The Wall Street Journal також повідомляє, що Gaza має заявлену дальність польоту в 2000 км, розмах крил 21 м та супутниковий зв'язок. Це дає йому можливість летіти з Ірану до Ізраїлю та нести 13 високоточних бомб. Відзначається, що безпілотник готовий до експлуатації. У порівнянні з ним, звичайний іранський безпілотник Shahed-129 може нести лише чотири бомби.

«США запровадили санкції проти Міністерства оборони Ірану, яке забронювало виставковий стенд у Досі, через його зв'язки з російськими військовими, а також санкції проти іранських виробників безпілотників. Вашингтон також визначив Корпус вартових Ісламської революції, який контролює оборонну промисловість Ірану, як терористичну організацію», - наголошує The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal підкреслює, що новий іранський безпілотник є спробою наздогнати американський безпілотник MQ-9A Reaper компанії General Atomics, який був використаний США для вбивства іранського командувача Касема Сулеймані. Представник General Atomics зауважив, що йому відомо про виставку іранського безпілотника та зазначив, що його копія може нести менше заряду, ніж MQ-9.

Така презентація іранського безпілотника ставить американського союзника Катар у незручне становище, так як саме там розташована найбільша американська військова база у регіоні, пише видання.

Нагадаємо, країни «Великої сімки» закликали Іран не передавати Росії балістичні ракети для використання проти України. Тегеран був попереджений про наслідки у разі порушення цього заклику.