Іран заперечує постачання балістичних ракет Росії

Ракети від Росії. Іран заперечує.
Ракети від Росії. Іран заперечує.

Іран відкидає звинувачення у передачі Росії балістичних ракет, незважаючи на заяви американського та європейських урядів і санкції проти нього.

Цілком можливо, що постачання відбулося в минулому... але я можу вас запевнити, що з моменту мого вступу на посаду такого постачання Росії не було

Росія також відрікається від повідомлень про отримання балістичних ракет від Ірану, але Іран є головним військовим спонсором Росії і раніше надавав їй безпілотні літальні апарати для використання в Україні.

Державний секретар США підтвердив передачу Іраном балістичних ракет для Росії і наголосив, що це може призвести до їх застосування на полі бою протягом кількох тижнів. Європейський союз також вважає це "прямою загрозою" безпеці Європи і серйозною ескалацією.

Звістка про передачу іранських ракет Росії пов'язують з можливим рішенням США та їх союзників дозволити Україні використовувати західну зброю в Росії. Хоча про це не було офіційно повідомлено, деякі ЗМІ стверджують, що таке рішення наближається до ухвалення.

У відповідь на дії Ірану Захід ввів нові санкції. Ключові іранські авіалінії підпали під санкції США через їхню роль у постачанні зброї Росії для конфлікту в Україні. Крім того, Великобританія, Франція і Німеччина обмежили діяльність Iran Air на своїй території.

Оглядачі вважають, що Росія зіткнеться з проблемами у виробництві зброї і стане ще більш залежною від своїх зарубіжних партнерів, таких як Іран, Північна Корея і Китай.

Джерело: Голос Америки

Читайте також